• Sokan kifejezetten azokat a medencéket keresik, ahol nyakzuhany is található.

  • Talán nem is gondolunk bele, de a nyakzuhany hatása nagyon hasonló az egyik fürdőkezeléséhez.

A fürdők egyik talán kedveltebb élményelemének a medencékben elhelyezett nyakzuhanyok számítanak. Azokban a medencékben, ahol kevesebb található belőlük és épp sok vendég van, olykor szinte csak „kihalásos alapon” lehet hozzájuk jutni.

Miért olyan kedvelt a nyakzuhany? A rövid válasz erre az, hogy kellemes érzés. A hosszabb pedig az, hogy a hatását tekintve nagyon emlékeztet az egyik fürdőgyógyászati kezelésre is, amit szintén sokan kedvelnek.

Ez a fürdőkezelés pedig a tangentor, vagy más néven a víz alatti vízsugármasszázs. Ezt egy kádban végzik és egy szabályozható erősségű vízsugaras tömlő segítségével masszírozzák át a fájdalmas, problémás testrészeket. A nyakzuhany ehhez nagyon hasonló. A különbséget leginkább az jelenti, hogy amíg a tangentorral az egész test, addig a nyakzuhannyal egy behatároltabb terület masszírozható át.

A hatékonysága és a kedveltsége abból ered, hogy a meleg víz eleve ellazítja az izmokat, a vízsugár pedig egyszerre kíméletesen és mélyen képes az adott testrészt masszírozni. Így a nyakzuhany alkalmas a hátat, a vállakat, a nyakat érintő fájdalmak enyhítésére, a merev izomzat lazítására.

Ráadásul frissítőleg is hat az emberre. Ennek kapcsán érdemes tudni, hogy magát a tangentort eredetileg a sportorvoslásban, azon belül is német focistáknál kezdték alkalmazni. A tapasztalatok szerint ugyanis a vízsugaras masszázs jelentősen gyorsította a meccseken összeszedett sérülések utáni felépülést, valamint általánosságban is javította a futballisták erőnlétét.

Mindezeken túl – amennyiben gyógymedencében található a nyakzuhany – egyszerre érvényesül az adott gyógyvíz kedvező hatása is.

Berekfürdő nyakzuhany

Illusztráció: a nyakzuhany hatását élvező vendég Berekfürdőn, H. Szabó Sándor felvétele