Számos gyógy- és termálfürdőben a gyógyvizes ülőmedencék és az élménymedencék mellett úszómedence is található. Akinek az egészségi állapota megengedi és tud úszni, annak érdemes lehet ezeket is felkeresni, ugyanis az úszásnak számos pozitív hatása van. A legfontosabb az, hogy kondicionálja a szervezetet, azaz javítja a szellemi- és testi teljesítőképességet. Az aktív mozgásformák többségéhez hasonlóan segít megelőzni az elhízást, illetve ha már kialakult a túlsúly, akkor a fogyókúra részét képezheti. Az orvosok kifejezetten ajánlják a rendszeres úszást a cukorbetegeknek, illetve ingadozó- és alacsony vérnyomás esetén. Megelőzheti, sőt enyhébb esetekben meg is szüntetheti a mozgásszervi betegségek egy részét.

Tavaly írtunk arról, hogy a svéd Karolinska Intézet egy felmérés alapján a legjobb hatású időskori mozgásformák között a séta és a torna mellett az úszást javasolja. Az úszás ugyanis a futással és a kerékpározással szemben úgy javítja az állóképességet, hogy közben az ízületeket nem terheli meg. Ráadásul az úszás csökkenti a stresszt és a segítségével idősebb korban is rugalmas maradhat az izomzat.

úszás

Mikor ellenjavallt az úszás? Minden olyan esetben, amikor a közös medencetér használata amúgy sem javasolt. Értelemszerűen ide tartoznak a lázas állapotok, a fertőző betegségek, különösen a fertőző bőrbetegségek, nyílt sebek. Közvetlenül szívinfarktus- és agyvérzés után sem ajánlott az uszoda használata. Persze utóbbi esetekben nem kell végleg lemondani az úszásról, de erről előtte ajánlott konzultálni a kezelőorvossal – általában infarktus után legalább fél évet ki kell hagyni, de ez egyénileg változhat.

Terhesség és az uszoda, úszás viszonyáról megoszlanak a vélemények. Inkább a nagyon meleg vizű fürdőket nem ajánlják a várandósoknak, de sokan a hűvösebb vizű uszodáktól is ódzkodnak a fertőzések veszélye miatt, még annak ellenére is, hogy ezeknek fertőtlenítik a vizét.