Elsősorban a gerincet érintő elváltozások esetén alkalmazható, de keringési betegségek, asztma és idegrendszeri károsodások kezelése során is hatékony a gyógyúszás.

Korábban már írtunk az úszás kedvező élettani hatásairól. Azonban az úszás gyógyászati kezelésként is alkalmazható már kialakult betegségek esetén. Fontos megjegyezni, hogy nem minden úszás gyógyúszás. A klasszikus mellúszás, ahogy a legtöbben alkalmazzák (mint a lenti képen is), a merev fejtartás miatt például a gerincbántalmakban szenvedők számára nem túl előnyös, mert fokozza az izmok merevségét, görcsösségét.

gyógyúszás 18 év alattA gyógyúszást szakember felügyelete mellett alkalmazzák. Ennek során a normál úszásnemek egészét, vagy részeit vegyítik a kívánt hatás elérése érdekében. Alkalmaznak bizonyos terápiás jellegű úszómozdulatokat, amelyekkel az egyes izomcsoportok nyújtása, erősítése is megoldható, különösen, hogy a víz felhajtó ereje miatt ezek a mozgásformákat könnyebb végrehajtani. Néhány keringési, valamint légzőszervi betegség – például asztma – esetén a szervezet terhelhetőségének a fokozatos, de kíméletes javítására használják a gyógyúszást. Túlsúly csökkentése során is hatékony lehet a gyógyúszás, továbbá központi és perifériás idegrendszeri károsodások esetén is.

Miután a gyógyúszás a fürdőgyógyászati kezelések részét képezi, ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával is igénybe vehető. Szakorvosi beutaló esetén 18 év alattiaknak nem kell térítési díjat fizetniük ezért a kezelési formáért. Az egyes foglalkozások 45 percesek, hetente kétszer vehetők igénybe, egy kúra legfeljebb 26 hétig tarthat.