Az asztmásokat és allergiásokat képviselő betegszervezet szerint egyre csökken az OEP-finanszírozással kezelt betegek száma a Mátrai Gyógyintézetben.

Megszüntették a szanatóriumot, mint jogi formát – állítja Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke. Az érdekvédelmi szervezet vezetője erről az InfoRádiónak beszélt. Pós szerint ez azért aggasztó, mert a korábbi szanatóriumok mára egyszerű kórházak lettek. Márpedig egy fekvőbeteg-intézménynek sokkal szegényesebb rehabilitációs lehetőségei vannak, mint korábban a szanatóriumoknak.

Pós beszélt arról is, hogy a Mátrai Gyógyintézet kékestetői és mátraházi létesítményében egyre szűkül az OEP-finanszírozással ellátható betegek száma. Ezzel párhuzamosan viszont egyre inkább növekszik az egykori szanatóriumokat wellness-üdülési céllal felkereső hazai és külföldi vendégek aránya. Ráadásul Mátraházának már csak a Heves megyei betegek tekintetében van ellátási kötelezettsége, az ország más részeiről csak kivételes esetben fogadhatnak OEP-finanszírozással betegeket.

A betegszervezetnél attól tartanak, hogy hamarosan ez lehet a helyzet a kékestetői intézménynél is. „Mi azt a kizárólagos és Magyarországon egyedi lehetőséget szeretnénk megőrizni, hogy az a klíma, ami a Kékestetőn van, minden magyarországi beteg számára hozzáférhető legyen” – mondta Pós Péter.

Milyen betegségeket kezelnek a Mátrában?

A Mátrai Gyógyintézet honlapja szerint fekvőbeteg ellátás keretében  tüdőgyógyászati, légzésrehabilitációs és kardiológiai rehabilitációs betegeket fogadnak. Mind Mátraházán, mind Kékestetőn lehetőség van hotelszolgáltatás keretén belül – napidíjért – is megszállni. Sőt, különféle wellness szolgáltatások is elérhetők a szaunától kezdve a gőzkabinon át a masszázsokig.