Egyre több fürdőhelyen alakítanak ki külön szauna világot, s ezeknek sok esetben része a gőzfürdő is. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes erről tudni.

A gőzfürdőben, vagy más néven gőzkamrában a hőmérséklet ideális esetben 45 Celsius-fok körüli, de nem több 50-55 Celsius-foknál. A levegő relatív páratartalma viszont nagyon magas, 90-100 százalékos. Alapvetően tehát a szauna ellentéte, amelyben ennél magasabb a hőmérséklet és alacsonyabb a páratartalom. Egészséges embereknél a gőzfürdő rendszeres használata javítja az állóképességet, izomlazító hatású. A szaunához hasonlóan a meleg levegőn kitágulnak a véredények, az utána vett hűvösebb vizű fürdő révén pedig összehúzódnak, így edzi az érrendszert.

Sokan tapasztalják, hogy a gőzfürdőzés jót tesz a bőrüknek, ami a faggyúmirigyek fokozódó termelésének köszönhető, de stresszcsökkentő hatása is ismert, amely révén segíthet megszabadulni az alvási problémáktól. A szaunához hasonlóan olykor a gőzkamrákban is szoktak illóolajokat párologtatni, ezzel is hangulatosabbá és megnyugtatóbbá téve a gőzfürdőzést.

Összességében egyébként a hatása egészen hasonló a szaunához. Az már az egyéni ízléstől és érzékenységtől függ, hogy valaki a szaunát, vagy a gőzfürdőt bírja, vagy szereti-e jobban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a rendkívül magas páratartalom és a magas hőfok miatt csak egészséges embereknek ajánlott a gőzfürdő, de nekik is maximum 15 percig. A nyári legdurvább kánikulát idéző gőzkamrai klíma különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viselheti meg.