Parádfürdőn és Harkányban is lehetőség van a krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére. Más-más módszerrel, de mindkét helyen jó eredményeket érnek el ezen a téren.

A Kossuth Rádió vendége volt Suskó Mihály és Varga Péter. Előbbi a Parádfürdői Kórház orvos igazgatója, amúgy szülész-nőgyógyász, Varga pedig a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház nőgyógyász főorvosa. A műsor még júniusban hangzott el, de csak most bukkantunk rá – jobb későn, mint soha. Összefoglaljuk a műsorban elhangzottak lényegét, de akit részletesebben érdekel a téma, az a cikk alján meghallgathatja az egész műsort.

Parádfürdői Kórház

Parádfürdői Kórház

  • Parádfürdőn nem a klasszikus értelemben vett gyógyvizet használnak, hanem timsós kőzetet áztatva nyernek gyógyhatású vizet.
  • Harkányban 1823-ban fedezték fel a gyógyvizet. A Dráva környéki mocsarakat csapolták le, s akkor tapasztalták, hogy az árokásó munkások reumatikus panaszai enyhültek. A Batthyány grófok idejében (jó néhány évik övék volt a fürdőhely) kezdték el a kádfürdős gyógykezeléseket. Ezt eleinte csak reumatikus betegségek kezelésére használták, majd később nőgyógyászati betegeket is gyógyítani kezdtek. Néhány éves szünet után 2007 óta újra van nőgyógyászati osztály a Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházban.
  • Suskó Mihály megjegyzi, hogy a nőgyógyászati betegek számára kidolgozott gyógykúrák során nem építkezhetnek pusztán a víz hatására. A megfelelő eredmény elérése érdekében ugyanolyan fontos az iszapkezelés és a gyógytorna is.
  • Szintén a parádfürdői szakember beszél arról, hogy a meddőség a házaspárok 18 százalékát érinti. Viszont közülük mindössze 20 százalék fordul szakorvoshoz. Később elmondja azt is, hogy nincs pontos adatuk a kezelések hatékonyságáról. Viszont azért sokatmondó, hogy külön albumban gyűjtik a gyógykezeléseik után született kisbabákról kapott fotókat.
  • Harkány esetében a gyógyhatás kulcsát a hidrogén-szulfid jelenti. Ennek ugyanis simaizom ellazító hatása van, ami az erek falában lévő izomzat esetén is érvényesül, ez pedig – többek között – vérbőséget idéz elő a kismedencei szerveknél. Ezen felül a kénnek immunológiai hatásai is vannak, amelyek szintén csökkentik a krónikus kismedencei gyulladásokat. Ez azért fontos, mert sok esetben ezek a gyulladások vezetnek a meddőséghez.
  • Parádfürdőn nincs külön nőgyógyászati osztály, de a rehabilitációs ellátáson belül kezelik ezeket a betegeket is. Suskó Mihály beszél arról is, hogy fekvőbetegeket nem fogadhatnak, mert tavaly elvették tőlük ezeket az ágyakat és olyan intézménynek adták, amelyik nem is használja. Suskó azért hozzáteszi: nemrég pályáztak, mert szeretnék elérni, hogy újra fogadhassanak krónikus nőgyógyászati fekvőbetegeket.
  • Varga Péter még hozzáteszi, hogy a harkányi gyógykúrával a lombikbébi programok sikerességi aránya is növelhető.