• A betegsége miatt beutalóval, társadalombiztosítási támogatással gyógyulna Hévízen?

  • Összegyűjtöttük a lehetőségeket.

Akinek olyan egészségügyi panasza van, amin segíthet egy hévízi gyógykúra, annak a legegyszerűbb választás felkeresni egy olyan hévízi szállodát, ahol szakorvosi ellátás és gyógykezelések is elérhetők. Ez viszont nem olcsó mulatság, ezért sokan nem engedhetik meg maguknak.

Különösen, hogy egy ilyen gyógykúra két hétig, de ideális esetben inkább három hétig tart.

Néhány hévízi szállodában egyébként helyben is elérhetőek a társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelések – ilyenkor csak önrészt kell fizetni a kezelések után. Illetve az is megoldható, hogy valaki csak a kezelésekre jár be a reumakórházba.

Lehetőség van ugyanakkor beutalóval is eljutni Hévízre. A Szent András Reumakórházban a szakorvosok egyénre szabott kezelési tervet állítanak össze. Az intézményben 39 darab aktív reumatológiai ágy található, amit elsősorban a vonzáskörzetből, azaz a Zala megyéből érkezőknek tartanak fent. Emellett országos ellátási területtel van 225 krónikus rehabilitációs ágyuk is.

Hévíz gyógytornaA hévízi gyógykúra felé tett első lépésként a szakorvos, illetve a háziorvos által írt beutalót el kell küldeni a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház címére. Ezt egy orvosi bizottság véleményezi, majd ennek az eredményéről értesítést küldenek a betegnek. Amennyiben elfogadják a jelentkezést, akkor a levélben mellékelt nyilatkozatot vissza kell küldeni Hévízre, ezzel kerül előjegyzésre a beutaló.

Ekkor még nem érdemes a bőröndöt készíteni, ugyanis a hosszú várólista miatt akár egy év is eltelhet addig, amíg időpontot kap a beteg. A frissen műtött betegeknél a várakozási idő maximum három hónap.

Lehet gyorsítani ezen a folyamaton. A reumakórházban ugyanis vannak részben a tb által finanszírozott ágyak, valamint teljes egészében fizetős fekvőbeteg ellátás is igénybe vehető. Utóbbi révén akár négycsillagos szállodai körülmények között is gyógyulhatunk. Nyilván ezeknél a rövid várakozási időnek az ára az, hogy fizetni kell a szolgáltatásért.

Hévízi ReumakórházA reumakórház mellett még szóba jöhet a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. mozgásszervi rehabilitációs intézete, más néven a Szent Kristóf szálloda is.

Itt azonban már 1,5 éves előjegyzési idővel kecsegtetnek. Táppénzen lévő betegeknél, illetve műtétek után rövidülhet ez 1-2 hónapra.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központhoz tartozó Hévízi Rehabilitációs Intézet is fogad beutalóval betegeket. Ennél az intézetnél egy 1500 forint/fő/ápolási napos díjjal kell számolni, viszont lehet benyújtani méltányossági kérelmet. Alacsonyabb jövedelem esetén ugyanis ezt a díjat részben, vagy egészben elengedik. Ugyanakkor itt is léteznek fizetős, „teljes árú” ellátások, amivel rövidíthető a várakozási idő.

Honvéd üdülő HévízA reumakórházhoz hasonlóan a „honvéd üdülő” esetén is szakorvosi javaslatra van szükség, amit egy orvosi bizottság bírál el. Ennél az intézetnél azonban egy szűkebb kör elsőbbséget élvez a beutalók elbírálása során.

Ezek közé tartoznak a Honvédelmi Minisztérium és a rendvédelmi szervek hivatásos és szerződéses tagjai, köztisztviselői, közalkalmazottjai. A vasutas személyi állomány, továbbá a területi ellátásra jogosultak. Harmadrészt pedig a nyugállományú honvédelmi, rendvédelmi dolgozók, köztisztviselők, közalkalmazottak, vasutasok és az előbbiek hozzátartozói.

A reumakórházról itt, a vasútegészségügyi intézetről itt, az MH rehabilitációs intézetről pedig itt talál bővebb információkat.

A Hévízen tervezett fejlesztésekről ebben a cikkünkben nézhet meg néhány látványtervet.