• Most megnézheti, hogy a következő időszakban elinduló beruházások révén milyen újdonságok várhatók az üdülőhelyen.

  • Főleg a jelenlegi buszpályaudvar környékén lesznek nagy változások.

2017-ben és 2018-ban várhatóan legalább négymilliárd forint értékben fognak fejlesztések megvalósulni Hévízen. A városi televízió „Döntés után” című műsorának legutóbbi adásában is szóba kerültek ezek a beruházások, amelyekről látványterveket is mutattak. Papp Gábor, Hévíz polgármestere pedig minden egyes fejlesztés kapcsán további részleteket is elárult.

A teljes, közel 40 perces műsort megtekintheti a cikk végén, de a hévízi tervek közül összefoglaltuk a legfontosabbakat.

A jelenlegi buszpályaudvar és környéke

A pályaudvar mostani funkciója meg fog szűnni (a buszközlekedés átalakításáról itt olvashat további részleteket), viszont a budapesti egykori Erzsébet téri buszpályaudvarhoz hasonlóan az épületet megtartják és átépítve új funkciót fog kapni. Ide költözik majd át a Tourinform iroda, a hévízi állandó kiállítás, egy újabb ivócsarnok, valamint kerékpárkölcsönző is lesz az átalakuló pályaudvari épületben. A mostani pályaudvari területen így lényegében egy új városközpont fog létrejönni. Minderre a gyógyhelyfejlesztési pályázatból szeretnének forrást szerezni, a pályázatot már be is adták. A tér átépítése egymilliárd forintba kerül.

Hévíz látványtervek

Hévíz látványtervekAz előbbihez kapcsolódik a buszpályaudvar felé vezető Kölcsey Ferenc utca átalakítása is, amit lezárnak az autóforgalom elől és sétálóutcává alakítják.

Hévíz látványtervekSportcsarnok és focipályák

Az úgynevezett Hosszúföldek területen építenek egy 500 fő befogadására alkalmas sportcsarnokot, ahol egy kézilabdapálya kap majd helyet. Mellette lesz egy élőfüves futballpálya, valamint egy műfüves kispálya, továbbá 144 parkolóhely. A kép jobb felső szélén, a dombon pedig egy hektáros területű naperőmű építését is tervezik.

Hévíz látványtervekLőtér

Az egregyi városrészben a valamikori MHSZ lőtér területén alakítanának ki egy zárt lőteret. Itt akár nemzetközi versenyeket is lehetne rendezni. Erre is már beadtak egy pályázatot, ami elbírálás alatt áll. Az épület közel 300 millió forintba kerülne, de ezt 100 százalékban tudnák fedezni a pályázati pénzből.

Hévíz látványtervekNagyparkoló

Átalakítanák a nagyparkolót is. Szélesítenék a sétányokat az üzletsorok előtt, sok kis zöldfelületet hoznának létre, de mindezt úgy, hogy a parkolóhelyek száma nem csökkenne. Azaz továbbra is 340 autónak adna helyet, de adott esetben rendezvénytérként is funkcionálna.

Hévíz látványtervekNagy buszpályaudvar

Ez lesz a hévízi fő buszpályaudvar, az elkerülő út mellett, az Alsópáhokhoz közel eső területen. A leendő pályaudvar télen fűtött, nyáron hűtött váróteremmel is rendelkezik. Megjelenésében pedig hasonlítani fog a már megépült alpályaudvarra és a Hévíz-Balaton Airport épületére.

Hévíz látványtervekTermelői piac

Nagyon népszerű a hévízi piac, ami a jelenlegi sátras megoldás helyett egy tetszetősebb fedett épületet kapna. Ahogy látható, ez stílusában igazodna a város hagyományaihoz. Ez a fejlesztés mintegy 250 millió forintba kerül, a pályázatot már erre is beadták.

Hévíz látványtervekTovábbi látványterveket nézhet meg a teljes videóban: