• A szakorvosok által végzett ellenőrzés után kiderült, hogy hol végezhetnek továbbra is Hévízi Tradicionális Kúrát.

  • Azok jogosultak a védjegy használatára, ahol megvan ehhez a kellő szakmai, orvosi háttér és a gyógyászati infrastruktúra.

2015-ben Hévíz városa saját védjegyet hozott létre a Hévízi-tó gyógyhatására alapozott terápiák akkreditálása érdekében. A mozgásszervi panaszok enyhítésében kiváló eredményekkel bíró Hévízi Tradicionális Kúrát (HTK), azóta uniós szakmai szervezetek is elismerték.

Mozgalmas volt a HTK első két éve. A védjegy 2015-ös bejegyzését követően még ugyanabban az évben Hungarikum minősítést kapott a Hévízi Tófürdő, majd 2016-ban az Európai Fürdő Szövetség (ESPA) „Leginnovatívabb fürdő és gyógyhely“ díját nyerte el a város.

Ezt követően 2017 tavaszán az EuropeSpa MED minőségbiztosítási védjegyét kapta meg a Hévízi Tófürdő. A Hévízi Tradicionális Kúra biztos szakmai alapot szolgáltatott a megmérettetések során.

Hévízi-tó„A 2015 óta standardizált kúra fejlesztésében professzionális, erre a területre specializálódott szakemberek dolgoztak. Munkájuk gyümölcse egy egyedülálló rendszer létrehozása lett. A gyógyászati hátterű márka megalkotóinak szakmai tudása garancia arra, hogy Hévízen a hagyományokhoz méltó és a korral folyamatosan haladó kezelésben részesüljenek a vendégek” – mondta Horváth Orsolya a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a kúra erejét két tényezőben látja: a tapasztalatban és az orvosi háttérben.

A HTK alappillérei a gyógyvízben való fürdőzés mellett az iszapfürdő és a súlyfürdő. Kiegészítő kezelésként a gyógyvíz ivókútból való fogyasztása is része a csomagnak csakúgy, mint a masszázsok, mozgásterápiák és a fiziko-, valamint hidroterápia is.

A kúra időtartama ideális esetben két hét.

iszapkezelésAzok az intézmények jogosultak a védjegy viselésére, amelyeknek megvan a kúrához kellő szakmai, orvosi háttere és gyógyászati infrastruktúrája – ezek közé tartozik a gyógyvizes medence, súlyfürdő, iszap pakoló.

A feltételek rendelkezésre állását kétévente szakmai bizottság ellenőrzi. 2017. június 27-én három tapasztalt reumatológus főorvos – Dr. Oláh András, Dr. Schwillinger Ferenc és Dr. Kurth Géza – a kúrát nyújtó intézményeket személyesen felkeresve ellenőrizte a HTK feltételeit.

Hévíz városA hévízi intézmények jól vizsgáltak, újabb két évre kapták meg a minősítés a pályázók:

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Danubius Health Spa Resort Aqua****

Danubius Health Spa Resort Hévíz****superior

Hotel Aquamarin***

Hotel Európa fit****superior

Hunguest Hotel Helios***

NaturMed Hotel Carbona****superior

Kolping Hotel Spa & Family Resort ****

 

Hévízi légi fotók: H. Szabó Sándor