• A hallójárat-gyulladás rendkívül fájdalmas betegségnek számít, ráadásul most van a szezonja.

  • Pedig könnyen megelőzhető.

A nyári strandszezon egyik slágerbetegségének számít a fülgyulladás, egészen pontosan a hallójárat gyulladása. Az orvosok véleménye megoszlik abban, hogy természetes fürdőhelyek (például a Balaton), vagy a kiépített fürdők (például egy termálfürdő) kockázatosabbak-e ebből a szempontból.

A kiépített fürdő elvileg azért lehet jobb, mert a medencék vizét folyamatosan fertőtlenítik, másrészt viszont a fülbe jutó klóros víz kikezdheti a hallójárat rendkívül érzékeny bőrét.

Abból a szempontból ez mindegy, hogy a hallójárat-gyulladáshoz nem is feltétlenül kell strandolni. Azonban megvan az oka annak, hogy ez miért szokott mégis tipikus nyári betegség lenni.

A strandon/fürdőben víz jut a fülbe, amit próbál az ember eltávolítani. Emiatt sokan ujjal, papír zsebkendővel, fültisztítóval, csattal próbálják megtisztítani a fülüket a víztől.

Ennek során azonban nagyon könnyen felsérthetik a hallójáratuk bőrét. Ahol a vízzel együtt esetleg bejutott kórokozók gyulladást okozhatnak. Márpedig ezen a részen a gyulladás nagyon könnyen átterjed a bőr alatti csonthártyára, ami viszont már szörnyű fájdalommal szokott járni. Ráadásul a hallójárat beszűkül a gyulladás miatt, amitől a fülzsír sem tud rendesen ürülni.

fürdő fülgyulladásAkinek tehát volt már ilyen problémája, vagy tudja, hogy érzékeny a füle, az első körben úgy tudja megelőzni a hallójárat-gyulladást, ha nem bukik le a víz alá, vagy éppen a strandolás során füldugót használ.

Amennyiben pedig már víz jutott a fülébe, akkor ne próbálja mindenféle eszközzel kitisztogatni. Elvileg ki kell rázogatni a vizet a fülből, bár ezt leírni könnyebb, mint megvalósítani.

A már kialakult panaszokat a szakorvosok a hallójárat szakszerű kitisztításával, illetve valamilyen gyógyszeres kezelés – fülcsepp, krém – alkalmazásával tudják megszüntetni.

Magyarország gyógyfürdőinek listáját itt találja.