Segít egyes pajzsmirigybetegségek leküzdésében, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Igalon és Hajdúszoboszlón is magas a gyógyvíz jódtartalma.

  • Gyakori a jódhiány, mert az ivóvíz az ország legnagyobb részén kevés jódot tartalmaz.
  • A gyógyvizekben komplex kötésben fordul elő a jód, ami segíti a felszívódását.
  • Fürdőkúra során belélegezve is bejut a szervezetbe.

A gyógyvizek alkotórészei nem külön-külön hanem együtt, komplexen fejtik ki hatásukat. Az is befolyásolhatja egy-egy gyógyvíz szervezetre gyakorolt hatását, hogy az egyes alkotórészek milyen arányban fordulnak elő benne. Ettől függetlenül érdekes lehet megnézni, hogy az egyes összetevőknek is milyen sokféle hatásuk lehet már önmagukban is.

A legtöbb hazai gyógyvízben található több-kevesebb jód. Ezen belül azokat a vizeket, amelyeknek jelentős a jódtartalmuk, jódos gyógyvizeknek is hívjuk. A jódnak rendkívül fontos szerepe van az emberi szervezet működésében. Ez a nyomelem megtalálható a pajzsmirigy által termelt egyik hormonban, ami nélkülözhetetlen számos élettani funkció ellátásához. Ezért is talán a legtöbbször a pajzsmirigy megbetegedései kapcsán találkozhatunk ennek a nyomelemnek a nevével. Tipikus oka lehet a jódhiánynak, ha a szervezetbe a táplálékkal, vagy a folyadékkal nem jut be kellő mennyiségű jód. Ezt nem nehéz elérni, ugyanis a magyarországi ivóvizeknek nagyjából a 4/5 része túl kevés jódot tartalmaz.

A gyógyvizeink a jódot komplex kötésben tartalmazzák, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy – akár ivókúra során, akár a bőrön át – rendkívül hatékony a felszívódása. Kevésbé ismert, de a jód belélegezve, a tüdőn keresztül is viszonylag hatékonyan be tud jutni a szervezetbe.

Hungarospa HajdúszoboszlóA pajzsmirigyproblémák kezelésén felül a jódnak gyulladáscsökkentő hatása is ismert, segíti a vérömlenyek felszívódását, csökkenti a vércukor szintjét és javítja a keringést. A pajzsmirigy túlműködése esetén viszont kerülni kell a jód bevitelét a szervezetbe.

A hazai gyógyvizek közül a jódosoknak rendszerint magas a brómtartalmuk is, így ezeket a vizeket a jódos-brómos csoportba szoktuk sorolni. A fürdőkúrákra alkalmas vizek közül a jódos-brómosok közé tartozik a hajdúszoboszlói, a cserkeszőlői és a debreceni gyógyvíz, s jódos víz tör fel Igalon. A Sóshartyánban található, rendkívül magas jódtartalmú vizet pedig palackozzák és gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban árusítják.

Amennyiben Hajdúszoboszlón próbálná ki a jódos gyógyvíz hatását, akkor a Rudolf Hotelt ajánljuk a figyelmébe.

Hotel RudolfA Hungarospa fürdőkomplexumtól mindössze öt percre található a mediterrán hangulatú, lifttel is ellátott négyemeletes szálloda. A Hotel Rudolfban 37 db kétágyas szobát, 6 db apartmant, 5 db háromágyas tágas családi szobát és 2 db lakosztályt alakítottak ki. A szobákban televízió, telefon, minibár, a fürdőszobákban pedig hidromasszázs zuhanykabinok és hajszárító szolgálja a vendégek kényelmét.

A szálloda egyik különlegessége a családi wellness-részleg, ahol szauna, jacuzzi, gőzkabin mellett kültéri felnőtt- és gyermekmedence, napozóterasz, valamint két, élményelemekkel felszerelt – 34 és 36 fokos – gyógyvizes medence is található.

A létesítményben 2010 óta elérhetők az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott gyógykezelések. A wellness- és a gyógyászati kezeléseket a hotel magasan képzett masszőrei végzik. A családok számára jó hír, hogy egy külön gyermeksarkot is kialakítottak a létesítményben, ahol időnként animációs programok is elérhetők. A hotelben így a különféle generációk tagjai együtt pihenhetnek és gyógyulhatnak.

A Hotel Rudolf 100 fő befogadására alkalmas éttermében látványkonyha, drinkbár, a nyári főszezonban esténként élőzene várja a vendégeket. A létesítményben a fentieken túl fodrászat, szolárium és külön térítési díj ellenében igénybe vehető zárt parkoló is található. A szálloda a kisállattal érkező vendégeket is fogadja.

Hotel RudolfCím: 4200 Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 23.

Telefon: +36-52/362-826

Weboldal: www.hotelrudolf.hu