Hamarosan új, szállodai szolgáltatásokat is nyújtó szárnnyal bővül a harkányi kórház. A pszoriázison kívül más betegségek felé is nyitnának.

  • 1,5 milliárd forintból épül a Harkányi Psoriasis Centrum új épülete.
  • A pályázatban kicsit optimistán kalkuláltak a vendégforgalommal.
  • Ezért sok-sok külföldi vendégre lenne szükség, akik lehetőleg hoznak kísérőt is.
  • Más betegeket is kúrálnának.

Tavaly írtunk már arról, hogy épül a harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház négycsillagos szállodai részlege. A Harkányi Psoriasis Centrum név alatt futó létesítmény várhatóan még a tavasszal megkezdi a működését. Március elején tájékoztatót tartottak az új kórházi szárnnyal kapcsolatban, amiről érdekes összeállítást közölt az Új Harkányi Hírek.

A cikkből kiderül, hogy a létesítmény 1,5 milliárdos költségét részben uniós támogatásból, részben állami forrásból finanszírozzák. Praktikus okokból az eredeti tervekhez képest több területen is módosították az épület kialakítását. A kivitelezés során nagyobb figyelmet kapott az akadálymentesítés, emiatt néhány orvosi rendelőt áthelyeztek az épületen belül. A korábbi tervekkel ellentétben három különböző osztály helyett egyetlen, bőrgyógyászati osztályként fog működni az új szárny, de bővítették az éttermi kapacitást is.

Harkányi Psoriasis Centrum

Az új kórházi szárny látványterve

A pályázat során azt vállalták, hogy évi 2000 pszoriázisos beteget fogadnak, akik 30 ezer vendégéjszakát fognak tölteni a kórházban. A tájékoztatón azonban a kórház vezetője célzott arra, hogy ez nagyon nehezen lesz tartható, hiszen 90 százalékos átlagos kihasználtságot feltételez. A forgalommal eredetileg úgy számoltak, hogy egyszerre 60 magyar és 20 külföldi beteg tartózkodik a kórházi szárnyban, 14 napos turnusokban. Ezért – miután kizárólag fizetős konstrukcióban gondolkodtak – a magyarok 18 300 forintos napidíjat fizetnének, a külföldiek pedig “valamivel többet”. A tájékoztatón viszont elhangzott, hogy ez biztosan nem reális cél.

A megoldás erre az lehet, hogy jelentősen erősítik a marketing-tevékenységet. Ahogy a tájékoztatón fogalmaztak: “nem csak a kórháznak, a városnak, hanem az országnak is képesnek kell lennie lobbiznia azért, hogy Harkányba kerüljenek azok az orosz betegek, akiknek itt van a helyük, nem Hajdúszoboszlón, nem Egerben és nem máshol. Hévízről nem szeretnénk elhozni az orosz betegeket, ott jó helyük van, nem ők kellenek nekünk.”

Miután még így is necces lehet megtölteni az új szárnyat pikkelysömörös betegekkel, ezért már most azzal számolnak, hogy más betegségek felé is nyitniuk kell. A “Harkányi Psoriasis Centrum” névvel ez nem egyszerű, de vélhetően leginkább a kardiológiai, nőgyógyászati és mozgásszervi betegek felé érdemes bővíteni a szolgáltatások körét. Ezen felül abból is várnak némi plusz bevételt, hogy a betegek kísérői is megszállhatnak majd az új kórházi szárnyban.