Állapotosan, vagy kisgyerekkel be szabad menni a gyógyvízbe? Nem kúraszerűen is hatásos a gyógyfürdőzés? Válaszol a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus szakorvosa.

Múlt héten hirdettük meg a lehetőséget, hogy a Termál Online olvasóinak gyógyfürdőkkel, fürdőkezelésekkel kapcsolatos kérdéseire összegyűjtjük a válaszokat. Számos kérdést kaptunk, főleg e-mailben. A kérdéseket és válaszokat két részben közöljük, most olvashatják az elsőt. A válaszadásban dr. Toronyi Adrienne, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. reumatológus főorvosa volt a segítségünkre. Neki ezt ezúton is köszönjük!

termáldoktor

Kérdés: Pikkelysömörös beteg, a terhessége ideje alatt részt vehet-e harkányi gyógyvizes kúrán? Ha nem, akkor a szülés után leghamarabb mikor kaphat fürdőkezelést?

Válasz: Terhesség alatt a gyógyfürdőkezelés ellenjavallt. Egyrészt a meleg gyógyvíz a vérkeringést fokozza, vérbőséget okoz, ezáltal növeli a vetélés kockázatát. Másrészt a fertőzésveszély fokozott. Szülés után a nőgyógyászati szakvélemény dönti el, hogy mikor kezdheti a kezelést.

Kérdés: Mitől függ, hogy 14 év alatti gyermekek bemehetnek-e a gyógyvizes medencébe szakorvosi előírás nélkül? Nem konkrétan a harkányi vízre gondolok, hanem úgy általában. Mi baja lehet a gyereknek, ha pár percet eltölt egy ilyen medencében?

Válasz: A gyógyvizek összetétele különböző, a benne lévő ásványi anyagok fajtájától mennyiségétől függ a hatása. A harkányi gyógyvíz ként tartalmaz, mely a bőrön és a légutakon át aktívan felszívódik, beépül a porcba. A meleg gyógyvíz megterheli a vérkeringést a szívet, az immunrendszert. A gyerekek nem miniatűr felnőttek, szervezetük sok tekintetben másképp működik, egy növekedésben levő gyermek egészséges szervezetét ilyen hatásoknak nem szabad kitenni.(Éppúgy, ahogy aki nem beteg azzal nem szedetünk gyógyszert).

wellness terhesen

Kérdés: Amennyiben nem tudok több napos, egybefüggő fürdőkúrán részt venni, csak hétvégenként, akkor – mozgásszervi betegség esetén – növelhető-e a gyógyvízben töltött idő? Van-e egyáltalán értelme heti rendszerességgel gyógyfürdőbe járni, ha napi szinten, kúraszerűen nem tudom megoldani?

Válasz: A hétvégi gyógyfürdőzés mozgásszervi betegség esetén kevésbé hatékony, mint a kúraszerű. Ajánlott heti 2-3 alkalom egyéb fizioterápiával kiegészítve. A gyógyvízben töltött idő növelése nem ajánlott, ez általában a panaszok fokozódásához, vagy rosszullét kialakulásához vezet. ( Ha valaki elfelejti bevenni a gyógyszereit egy hétig és utána pótlólag beveszi egész heti adagot, attól biztos hogy rosszabbul lesz).

Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő

Kérdés: A betegségek kezelése során mennyire optimális/elegendő az OEP által támogatott, kétszer 15 alkalmas kezelési mennyiség?

Válasz: Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott, évente 2×15 kezelés az esetek többségében elegendő – ezért lett így megállapítva. 56 nap alatt kell a 15 kezelést igénybe venni és általában egy kúra után 3-4 hónapig még hosszabb javulás következik be.