Állapotosan, vagy kisgyerekkel be szabad menni a gyógyvízbe? Nem kúraszerűen is hatásos a gyógyfürdőzés? Válaszol a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus szakorvosa.

Múlt héten hirdettük meg a lehetőséget, hogy a Termál Online olvasóinak gyógyfürdőkkel, fürdőkezelésekkel kapcsolatos kérdéseire összegyűjtjük a válaszokat. Számos kérdést kaptunk, főleg e-mailben. A kérdéseket és válaszokat két részben közöljük, most olvashatják az elsőt. A válaszadásban dr. Toronyi Adrienne, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. reumatológus főorvosa volt a segítségünkre. Neki ezt ezúton is köszönjük!

termáldoktor

Kérdés: Pikkelysömörös beteg, a terhessége ideje alatt részt vehet-e harkányi gyógyvizes kúrán? Ha nem, akkor a szülés után leghamarabb mikor kaphat fürdőkezelést?

Válasz: Terhesség alatt a gyógyfürdőkezelés ellenjavallt. Egyrészt a meleg gyógyvíz a vérkeringést fokozza, vérbőséget okoz, ezáltal növeli a vetélés kockázatát. Másrészt a fertőzésveszély fokozott. Szülés után a nőgyógyászati szakvélemény dönti el, hogy mikor kezdheti a kezelést.

Kérdés: Mitől függ, hogy 14 év alatti gyermekek bemehetnek-e a gyógyvizes medencébe szakorvosi előírás nélkül? Nem konkrétan a harkányi vízre gondolok, hanem úgy általában. Mi baja lehet a gyereknek, ha pár percet eltölt egy ilyen medencében?

Válasz: A gyógyvizek összetétele különböző, a benne lévő ásványi anyagok fajtájától mennyiségétől függ a hatása. A harkányi gyógyvíz ként tartalmaz, mely a bőrön és a légutakon át aktívan felszívódik, beépül a porcba. A meleg gyógyvíz megterheli a vérkeringést a szívet, az immunrendszert. A gyerekek nem miniatűr felnőttek, szervezetük sok tekintetben másképp működik, egy növekedésben levő gyermek egészséges szervezetét ilyen hatásoknak nem szabad kitenni.(Éppúgy, ahogy aki nem beteg azzal nem szedetünk gyógyszert).

Kérdés: Amennyiben nem tudok több napos, egybefüggő fürdőkúrán részt venni, csak hétvégenként, akkor – mozgásszervi betegség esetén – növelhető-e a gyógyvízben töltött idő? Van-e egyáltalán értelme heti rendszerességgel gyógyfürdőbe járni, ha napi szinten, kúraszerűen nem tudom megoldani?

Válasz: A hétvégi gyógyfürdőzés mozgásszervi betegség esetén kevésbé hatékony, mint a kúraszerű. Ajánlott heti 2-3 alkalom egyéb fizioterápiával kiegészítve. A gyógyvízben töltött idő növelése nem ajánlott, ez általában a panaszok fokozódásához, vagy rosszullét kialakulásához vezet. ( Ha valaki elfelejti bevenni a gyógyszereit egy hétig és utána pótlólag beveszi egész heti adagot, attól biztos hogy rosszabbul lesz).

Kérdés: A betegségek kezelése során mennyire optimális/elegendő az OEP által támogatott, kétszer 15 alkalmas kezelési mennyiség?

Válasz: Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott, évente 2×15 kezelés az esetek többségében elegendő – ezért lett így megállapítva. 56 nap alatt kell a 15 kezelést igénybe venni és általában egy támogatott fürdőkúra után 3-4 hónapig még hosszabb javulás következik be.