Reumás ízületi gyulladás esetén érdemes gyógyfürdőbe menni? Okozhat-e allergiát a gyógyvíz? Válaszol a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus szakorvosa és természetgyógyásza.

Két héttel ezelőtt hirdettük meg a lehetőséget, hogy a Termál Online olvasóinak gyógyfürdőkkel, fürdőkezelésekkel, természetgyógyászattal kapcsolatos kérdéseire összegyűjtjük a válaszokat. Számos kérdést kaptunk, ezekre a válaszokat két részben közöljük. Az előzőt ide kattintva olvashatják. Abból többek között választ kaphattak arra, hogy miért nem szabad kisgyerekekkel gyógyvizes medencébe menni, illetve arra is, hogy mozgásszervi probléma esetén elegendő-e csak hétvégén gyógyfürdőbe járni.
A válaszadásban dr. Toronyi Adrienne, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. reumatológus főorvosa, és Erdősiné Sipos Dóra természetgyógyász volt a segítségünkre. Nekik ezt ezúton is köszönjük!

termáldoktor

Kérdés: A rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás) esetén milyen hatást lehet remélni a harkányi gyógyvíztől? Az OEP által finanszírozott kezeléseken belül melyeket lehet igénybe venni ennél a betegségnél? Van-e olyan egyéb kezelési mód, ami nem támogatott, de használhat a tünetek megszüntetésére és kezelésére?
Válasz: Rheumatoid arthritis esetén is alkalmazható a gyógyfürdő kezelés. Azt, hogy az OEP által finanszírozott kezeléseken belül adott esetben milyen kezelés javasolt, a betegség aktivitásától, és az aktuális panaszoktól függ. Ezek alapján, orvosi vizsgálatot követően a szakorvos dönt a megfelelő kezelésről. A fentiekre tekintettel rheumatoid arthritises betegeknek nem ajánlottak a szabadon igénybe vehető kezelések.

Kérdés: Néhány napos harkányi üdülés és fürdés után apró kiütések lettek rajtam. Állítólag ez azoknál fordul elő, akik érzékenyek a vízben lévő kénre? Valóban létezik kén-allergia? S ha igen, akkor, hogyan tudhatom meg, hogy valóban ez okozta-e? Ilyen esetben szabad-e továbbra is a fürdőbe járni?
Válasz: Kén allergia valóban létezik, nem is olyan ritka. Bőrgyógyász szakorvos tud allergia vizsgálatokat végezni. Amennyiben a kén allergia igazolódik, a harkányi gyógyvíz nem javasolt.

Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő

Kérdés: Külföldön, de az Európai Unión belül dolgozom. Ilyen esetben igénybe vehetek-e valamelyik fürdőben OEP-támogatott gyógykezelést?
Válasz: Az OEP támogatott gyógykezelést csak érvényes magyarországi TAJ kártyával lehet igénybe venni.

Kérdés: Igaz-e, hogy felkelés után közvetlenül nem jó tornázni, hanem várni kell fél, vagy egy órát? Ha igen, akkor miért?
Válasz: Az valóban nem jó ha valaki ébredés után kipattan az ágyból és intenzíven elkezd tornászni. Felkelés után ki kell nyújtóztatni, be kell mozgatni az ízületeinket, csak utána javasolt az intenzív torna. Tehát nem a várakozási idő a lényeg hanem a megfelelő bemelegítés, bemozgatás.

vízi gyógytorna Bükfürdőn

Kérdés: Valóban hatásos-e a kurkuma, vagy csak divat?
Erdősiné Sipos Dóra természetgyógyász válasza: A kurkuma egy csodálatos fűszernövény. A magyar háziasszonyok polcán ritkán található meg, de a keletiek csodaszerként, rendszeresen használják. Hogy mi mindenre jó? A kurkumás vízzel történt arcmosás, tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, támogatja a kollagén termelést. Bőr fiatalító, de óvatosan kell használni, mert színezheti is a bőrt. Belsőleg egyensúlyba tartja a bélbaktériumflóráját, bélgyulladásokra, gyomorfekélyre, emésztőrendszeri zavaroknál hatásos. Használható zöldségek, húsok, levesek ízesítésére.

Kurkuma

Kurkuma