Túlsúly, valamint mozgásszervi betegségek, egyes szívbetegségek megelőzésére és kezelésére is alkalmas lehet a rendszeres úszás.

Az uszodákat többnyire nem konkrét betegség kezelése miatt, hanem inkább egészségmegőrzési céllal látogatják. A rendszeres úszás ugyanis kondicionálja a szervezetet, átmozgatja az izmokat, erősíti az immunrendszert, fittebbé tesz, s segít leküzdeni a stresszt. Vannak azonban olyan esetek, amikor terápiás hatása is van az úszásnak.

Ide tartoznak egyes szív- és érrendszeri betegségek, továbbá az enyhén magas, ingadozó, illetve az alacsony vérnyomás kezelését is segíti a úszás. A tapasztalatok szerint különösen kedvező hatású az uszodahasználat az idült mozgásszervi betegségek esetén, nagyon jó eredménnyel alkalmazható ezen felül a gerincferdülés kezelésekor is.

úszásÁltalánosságban az úszás stresszcsökkentő hatása sem lebecsülendő már meglévő betegségek esetén sem. A stresszes életmód ugyanis súlyosbíthatja a már meglévő betegségek lefolyását. Különösen jó lehet ez a mozgásforma a túlsúllyal küszködőknek, hiszen a vízben könnyebben át tudják mozgatni az izmaikat. Arról nem is beszélve, hogy egy órás laza úszás körülbelül 450 kalóriát éget el, így a fogyókúra fontos része is lehet.

Vannak persze olyan esetek is, amikor ellenjavallt az uszodák látogatása. Ilyenek például a lázas állapotok, a fertőző betegségek. Az epilepsziásoknak pedig csak kísérővel ajánlott az uszodába járás. Szívinfarktus után legalább 2 hónapig nem szabad uszodába menni, s hasonló a helyzet agyvérzés esetén is.