• Összesen 80 páciensen tesztelik a három évvel ezelőtt fúrt új termálkút vizét.

  • A gyógyvíz minősítés megszerzéséhez 51 százalékuknál javulást kell tapasztalni.

A múlt hónapban számolt be arról a Gyula Televízió, hogy betegeken tesztelik a Várfürdő egyik termálkútjának vizét. A kutat még 2013-ban fúrták, a víz összetétele hasonló az 1-es számú – igazoltan gyógyhatással rendelkező – kút vizéhez. Persze az, hogy hasonló, még önmagában kevés, ezért az új kút vizének is szeretnék igazolni a gyógyhatását.

A helyi tévé tudósításában Urbancsok Judit Ágnes, reumatológus főorvos, a Várfürdő gyógyászati részlegének a vezetője beszél a víz tesztelésének a folyamatáról. A víznek termálvíznek kel lennie, azaz el kell érnie a 30 Celsius-fokos hőmérsékletet. Továbbá meg kell felelnie az ásványvizekkel szemben támasztott követelményeknek, azaz literenként 1 grammnál több ásványi anyagot kell tartalmaznia, valamint mikrobiológiailag is tisztának kell lennie a víznek. Ezeket az alapvető feltételeket teljesíti az új kút vize, így már lehet a gyógyító hatását vizsgálni.

Gyula gyógyvíz tesztelésA korábbi gyógyvizet porckopásos betegeken tesztelték, most viszont derékfájósaknál vizsgálják a víz hatékonyságát. Ennek az oka egyszerű: rengeteg a derékfájós beteg. A tesztelés azt jelenti, hogy az említett krónikus panasszal küszködő betegeknek három héten keresztül, hétfőtől péntekig, fél-fél órát kell a vízben tartózkodniuk.

A kúra előtt reumatológiai vizsgálatot végeznek a betegeken, aminek az eredményét később összevetik a kezelések után közvetlenül, illetve három hónappal később végzett vizsgálati eredményekkel. Amennyiben a betegek 51 százalékánál javulást tapasztalnak, akkor gyógyvíz minősítést kaphat a termálvíz.

A videó készítésekor – február közepén – már 50 páciensen tesztelték a vizet, és akkor még további 30 személyt kerestek a vizsgálathoz.

A kénes gyógyvizek nőgyógyászati betegségeknél történő alkalmazásáról ide kattintva olvashatja korábbi cikkünket.