• Vannak kiaknázatlan lehetőségek a Demjénben feltörő gyógyvízben.

  • Még inkább hatékony lehet az itt található termálvíz, aminek egy egészen különleges hasznosítási lehetőségét is vizsgálják.

Egy uniós támogatásnak köszönhetően a gyógyvízhez kapcsolódó kutatás vette kezdetét Demjénben – erről még a Heol.hu írt a múlt héten. A napokban pedig az Eger Tv is beszámolt a kezdeményezésről, s további részletek is kiderültek a gyógyvizes kutatásról.

A fürdőt is működtető Demjén Termálfürdő Kft. több mint 200 millió forintot nyert a kutatáshoz. Ebben azt vizsgálják, miként lehetne még jobban kihasználni a gyógyvízben rejlő lehetőségeket. Amennyiben ez sikerrel jár, akkor annak a fürdőzők és a mezőgazdaság is örülhet.

A kutatás része ugyanis az, hogy a kútból kilépő termálvíz kéntartalmát jobban megtartsák, magyarán magasabb kéntartalmú víz kerülhessen a medencékbe. Csutorás Csaba szakmai vezető ennek kapcsán elmondta, hogy ez 1 mg/liter körüli szulfidkoncentrációt jelentene. (A kénes gyógyvizekről szóló összeállításunk szerint ezzel a demjéni víz kéntartalma nagyjából a Gellért, illetve a Széchenyi fürdők vizéhez lenne hasonló).

Demjén TermálfürdőEhhez kialakítanának egy úgynevezett hűtőtavat, s itt zajlana a másik fontos kutatásuk is, amelynek keretében a gyógyvíz ásványianyag-tartalmát nyernék ki. Ezt az anyagot egyrészt a gyógyászatban lehetne hasznosítani, másrészt kiváló minőségű komposztadalék előállításához is alkalmas lehetne, azaz a mezőgazdaság tudná használni. A gyógyvízhez kapcsolódó demjéni kutatás egyébként nemzetközi szinten is egyedülállónak számít.

Itt megnézheti a teljes tudósítást: