• Október közepén tartják az Arthritis Világnapját.

  • Az ízületeket érintő gyulladásos betegség, a reumatoid arthritis esetén szóba jöhet kiegészítő kezelésként a gyógyfürdő, illetve néhány fürdőkezelés is, de nem minden esetben.

A hét elején, október 12-én volt az Arthritis Világnapja, amit 1996 óta minden éveben ezen a napon tartanak. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a szélesebb közvélemény figyelmét is a reumatoid arthritisre. Fontos magukkal a betegekkel is tudatosítani a probléma időben történő felismerését és kezelését, hiszen a megfelelő terápiával jelentősen javítható az életminőségük.

Meglehetősen gyakori problémáról van szó, ami Magyarországon közel 100 ezer embert érint. Jellemzően a 30-as, vagy 40-es életkor tájékán jelentkezik és a nőknél háromszor-négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál.

A reumatoid arthritis az ízületek, valamint az ízületeket körülvevő lágyrészek gyulladásos jellegű elváltozása. Ennek során az ízületek fájdalmassá, duzzadttá válhatnak, de idővel akár deformálódhatnak is. Bármely ízületet érintheti, de igen gyakori a kéz, az ujjak ízületeinek a károsodása.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Szerencsére gyógyszerekkel az esetek többségében kordában tartható. Az elmúlt években ezen a téren új terápiás szerként a biológiai készítmények is megjelentek, amelyek különösen hatékonyak.

Sokakban felmerülhet kérdésként: reumatoid arthritis esetén szabad-e gyógyfürdőbe menni?

A betegség aktív szakaszában fizikai nyugalom szükséges. Ebből következően ebben az esetben a gyógyfürdőzés is ellenjavallt. Azonban a betegség nyugalmi időszakában, amennyiben a kezelőorvos is javasolja (!), akkor viszont már szabad fürdőbe menni, sőt ez a kiegészítő terápia része is lehet.

Lenti fürdő gyógyvizes medenceA betegség kezelésében fontos szerep juthat a gyógytornának, hiszen ennek révén az ízületek mobilizálhatók. A számos gyógyfürdőben elérhető víz alatti gyógytorna pedig különösen javasolható, hiszen a vízben könnyebben és fájdalommentesebben tudnak a betegek mozogni.

Mindezeken felül egyes elektroterápiás kezelések is szóba jöhetnek a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásuk révén. Szerencsére a nagyobb hazai gyógyfürdők gyógyászati részlegein elektroterápiás kezelések is a betegek rendelkezésére állnak.

Illusztráció: a Lenti Termálfürdő egyik gyógyvizes medencéje