A teák ízesítéséhez használt bergamott, de néhány zöldség és fűszer is fényérzékenységet okozhat. Jó néhány növény viszony fényvédő hatásáról ismert.

Az már viszonylag széles körben ismert, hogy a mértékletes napozás fontos a szervezet számára, valamint az is, hogy a leégéssel milyen kockázatok járnak. Arról viszont kevesebbet lehet olvasni, hogy egyes élelmiszerek fényérzékenységet okozhatnak, mások viszont „fényvédő” tulajdonsággal is rendelkeznek.

A következő zöldségek és fűszerek fogyasztása után a szervezet érzékenyebben – akár allergiás reakciókkal – reagálhat az erős napsugárzásra: füge, hajdina, kapor, pasztinák, petrezselyem, zeller, de ilyen hatása lehet a citromolajnak és az Earl Grey teának is. (Utóbbinál nem maga a tea, hanem a teafajta ízesítéséhez használt bergamott okozza a fényérzékenységet).

jegesteaVannak aztán olyan zöldségek és gyümölcsök is, amelyek segítik az egészséges barnulást. Elsősorban a magas béta-karotin tartalmú ételek és italok tartoznak ide. Azaz a sárgarépa, illetve az ebből készített sárgarépalé. Előnyös hatással van a bőrre a magas E-vitamin tartalmú paradicsom és dióbél is. Szintén hasonló tulajdonsággal rendelkezik az A-vitaminban gazdag sárgadinnye, valamint az őszi- és a sárgabarack. Sőt, a tojásban is vannak olyan aminosavak, amelyek kedvezően hatnak a napégés okozta bőrsérülések esetén.

Egyes éttermekben és hotelekben is odafigyelnek minderre, ezért a nyári ételkínálatukat is a fenteknek megfelelően állítják össze. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfjének elmondása szerint gyakran lepik meg a kültéri medencében hűsölő vendégeiket speciális, fényvédő hatású hűtött gyümölcsökkel. „Személyes kedvenceim a sárgarépa alapú különlegességek, hiszen a sárgarépa megannyi jótékony hatása mellett számtalan izgalmas ízvilággal is párosítható” – árulta el Borda Attila.

A D-vitaminnal kapcsolatos cikkeinket ide kattintva találja.