• Fájdalmas ízületek, egyes gyulladásos betegségek, néhány bőrbetegség.

  • Ezeknél egészen jó eredménnyel alkalmazhatók a gyógyvizes fürdőkúrák.

Fürdőkúra formájában a gyógyvizek rengeteg betegség kezelésére alkalmasak lehetnek. Ebben szerepe van a vízben található kémiai anyagoknak, a víz felhajtóerejének, illetve a meleg víz szervezetre gyakorolt pozitív hatásának is. Van három olyan betegség, illetve betegségcsoport, amelyek kezelése során általában kiemelkedő a gyógyvizes fürdőzés hatékonysága.

Hátfájás Bechterew

1. Mozgásszervi betegségek. A fürdőket már meglévő panaszok miatt felkeresők közül talán a legtöbben ebbe a csoportba tartoznak. Legyen szó reumáról, kopásos ízületi betegségekről, gerincsérvről, csontritkulásról, csonttörések, valamint ortopédiai műtétek utókezeléséről. Ezeknél a panaszoknál általában már az is sokat jelent, hogy a vízben könnyebb átmozgatni a fájdalmas, vagy az inaktivitás miatt merevvé vált ízületeket, ráadásul sok gyógyvíznek fájdalomcsillapító hatása is van.

Hajdúszoboszló gyógymedence stand

 

2. Nőgyógyászati gyulladások. Ide tartozik például a krónikus petefészek-gyulladás, a krónikus kismedencei gyulladás. Amennyiben valamelyik előbb említett gyulladás is szerepet játszik benne, akkor egyes gyógyvizek alkalmasak a meddőség kezelésére is.

Zalakaros gyógykert gyógymedence

 

3. Bőrbetegségek. Ide sorolható a pikkelysömör, a pattanásosság, az ekcéma. Amíg az előbbi két betegségcsoportnál a gyógyvizek szélesebb köre is megfelelő lehet a tünetek enyhítéséhez, addig ezeknél a bőrbetegségeknél elsősorban a sós, illetve a kénes vizeket szokták ajánlani. (Kitűnő kénes gyógyvíz található például Mezőkövesden, Zalakaroson).