• Az elmúlt több mint 90 évben számos betegség esetén igazolták a hajdúszoboszlói gyógyvíz kedvező hatását.

  • A gyógykúrák hatékonyságát tovább növeli, hogy az üdülőhely gyógyfürdőjében a klasszikus fürdőkezelések mellett számos egyéb terápiás lehetőség is elérhető.

Talán elsőre furcsán hangzik, de a hajdúszoboszlói gyógyvíz nagyobb múltra tekinthet vissza, mint az idén a megnyitásának 91. évfordulóját ünneplő fürdő. Miután ugyanis 1925 októberében Hajdúszoboszlón feltört a forró termálvíz, egyből megkezdődött a víz vizsgálata. Ezek olyannyira biztató eredményeket hoztak, hogy 1925 decemberében már tudományos konferenciát tartottak, ahol a korszak legnevesebb fürdőhelyeinek számító Baden-Baden és Wiesbaden gyógyvizéhez hasonlították a hajdúszoboszlóit. Azt is biztosan állították, hogy fürdőkúra és ivókúra formájában egyaránt hatásos lehet a hajdúszoboszlói gyógyvíz.

A későbbi években számos orvosi kutatás igazolta az akkori sejtéseket. Az aranybarna gyógyvíz – többek között – ízületi gyulladások, ízületi elváltozások, sérülések és csonttörések utókezelése során is hatékony lehet. Egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegségeknél is kedvező a hatása.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben az elmúlt években külön is vizsgálták jó néhány betegség esetén a víz hatékonyságát. Térd- és csípőízületi kopásoknál igazolták a gyógyvizes kezelések fájdalomcsökkentő tulajdonságát. Porckorongsérves betegeknél a súlyfürdő és a gyógyvíz együttes hatását elemezték az orvosok és mind a nyaki, mind az ágyéki porckorong elváltozásainál hatékonynak találták.

Hungarospa tradicionális strandfürdőEgy tíz évvel ezelőtti orvosi kutatás során igazolták, hogy az érelmeszesedés kialakulása is megelőzhető a gyógyvizes kúrákkal. Egy vizsgálatsorozatban krónikus derékfájdalomban szenvedőket kezeltek a hajdúszoboszlói gyógyvízzel és náluk is bebizonyosodott a víz kedvező hatása.

Fontos megemlíteni, hogy a gyógykúrák hatását jelentősen növeli, ha a medencefürdő mellett egyéb kezelésekkel is kiegészítik. Márpedig a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben több mint negyvenféle kezelés érhető el. Az iszappakolás, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, szénsavas kádfürdő, víz alatti gyógytorna mellett elektroterápiás, fényterápiás és ultrahangos kezeléseket is kínál a gyógyfürdő.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben elérhető újabb terápiák közé tartozik a mofetta, azaz a szén-dioxidos gyógygázkezelés. A mofettát érszűkületnél, a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésére, nehezen gyógyuló lábszárfekélynél és csontritkulásnál szokták javasolni az orvosok. A mofettás kezelésekre jelenleg akciós áron váltható bérlet, erről itt olvashat további részleteket.

mofetta Hungarospa HajdúszoboszlóA gyógyfürdő rendszeresen publikálja a náluk megfordulók gyógyulástörténeteit is. Ezek közé tartozik annak az úrnak az esete, aki 40 éve visszajáró vendége a fürdőnek. Régebben strandolni, szórakozni járt Hajdúszoboszlóra, a nyugdíjazása után viszont már a mozgásszervi problémáját kúrálta az üdülőhelyen.

Hungarospa gyógyfürdő gerincsérvEgy másik cikkben egy olyan fiatalember történetét mesélik el, aki súlyos gerincsérve miatt járt a hajdúszoboszlói kezelésekre és ennek köszönhetően sikerült elkerülnie a műtétet. Ezt ide kattintva olvashatja.