• Alig akad olyan magyarországi település, ahol a csapvíz jódtartalma elérné a kívánatos szintet.

  • A megfelelő jódbevitel fenntartásában sokat segíthet a Hajdúszoboszlón palackozott Pávai Vajna ásványvíz.

Tavaly nyáron egy meglehetősen nagyszabású kutatás eredményét publikálta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Az ivóvíz jódtartalmát vizsgálták, amihez 1578 település vízművéből gyűjtöttek mintákat. Miután egy-egy vízellátó rendszer olykor több települést is ellát, ezért a vizsgálat 3438 magyarországi település esetében adott képet a csapvíz jódtartalmáról.

A felmérésre azért került sor, mert ezt megelőzően csak a 80-as években végeztek egy hasonló kutatás, aminek az eredménye egyébként az volt, a magyarországi ivóvizek jódtartalma rendkívül alacsony. Azóta viszont hasonló országos összesítésre nem került sor.

A friss felmérés meglepő eredményt hozott. A vizsgált vízminták 97 százaléka jódhiányosnak bizonyult, azaz nem, vagy csak minimális mértékben tartalmaztak jódot. Ez pedig azt jelenti, hogy az ország döntő részében kizárólag ivóvízzel a napi jódbevitel nem fedezhető.

Márpedig a jód biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és biztosítja a pajzsmirigy működését. Jód hiányában a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, emiatt csökkenhet a szellemi és fizikai teljesítőképesség, rosszabb esetben akár pajzsmirigy megnagyobbodás, golyva, vagy strúma is kialakulhat.

Ezért van fontos szerepe a jódozott só használatának, illetve érdemes megemlíteni a magas jódtartalmú termálvizeket és ásványvizeket is. Ezek fürdő és ivókúra formájában is segíthetnek megelőzni a jódhiányt.

A magas jodid-ion tartalmú vízzel rendelkező gyógyfürdők közé tartozik a hajdúszoboszlói is. Ráadásul a szoboszlói vizet 1994 óta már palackozzák is.

A Pávai Vajna néven forgalmazott ásványvíz a jódhiány leküzdése és kezelése mellett emésztőrendszeri betegségeknél is javasolt: savtúltengés, hurut és fekélybetegség esetén a savtermelést csökkentő, illetve közömbösítő hatása van. A jód mellett a vízben található kalcium, bór, fluorid és szilícium révén pedig segíthet a csontritkulás megelőzésében is.

Pávai Vajna ásványvizekA Pávai Vajna ásványvízből éves szinten hárommillió palack kerül forgalomba. A víz a gyógyfürdőn kívül megvásárolható a József Attila utcában lévő palackozóüzemben. Ezen kívül számos hajdúszoboszlói élelmiszerüzletében is találhatnak Pávai Vajna ásványvizet, ami országszerte az Auchan áruházakban is kapható.