• Számos egészségügyi panasz esetén érdemes fürdőkúrát venni Cserkeszőlőn.

  • A társadalombiztosítás által támogatott fürdőkezelésekhez kapcsolódva akár egy színvonalas apartmanházban is megszállhatunk, ráadásul elérhető áron.

Idén volt a 70. éve annak, hogy az első mozgásszervi betegek megtapasztalhatták a cserkeszőlői gyógyvíz kedvező hatását. Holott akkor még hivatalosan maga a település és a fürdő sem létezett. Ez úgy történhetett, hogy az akkor még Tiszakürthöz tartozó területen 1943-ban találtak – kőolaj helyett – termálvizet, azonban a kutat gyorsan le is zárták. 1948-ban nyitották meg újra, azonban közbejött egy kis malőr és nem tudták újra elzárni. Viszont miután a kút egy szőlő- és gyümölcsültetvény kellős közepén volt, ezért mindenképpen el kellett vezetni a vizet, amihez több hónapos munkával egy árokrendszert ástak.

A víz gyógyhatására elsőként azok a munkások figyeltek fel, akiknek mozgásszervi panaszaik voltak és részt vettek a munkálatokban. Később pedig azok a helyiek is hasonló tapasztalatokról számoltak be, akik a kijártak a termálvizes árokhoz fürdeni.

1952-ben önálló település lett Cserkeszőlő, 1955-ben megnyitott a fürdő, a víz gyógyhatását pedig később az orvosi vizsgálatok is igazolták. Manapság pedig már reumatológiai, ortopédiai és bőrgyógyászati szakrendelés is elérhető a cserkeszőlői fürdőben, ahol számos gyógykezelés is igénybe vehető, akár társadalombiztosítási támogatással is.

Cserkeszőlő Fürdő pezsgőfürdőA gyógyvíz többféleképpen is hat a szervezetre. Eleve a meleg víz segíti az izmok ellazítását, nyugtató, keringésjavító hatása van. A víz felhajtóereje révén könnyebbé válik a mozgás, a fájdalmas ízületek is jobban átmozgathatók. Mindezek mellett a vízben található oldott ásványi anyagok is hatnak, részben a bőrön keresztül felszívódva, részben belélegezve, a tüdőn keresztül a szervezetbe jutva. Így a víz összetevőinek érvényesül a gyulladáscsökkentő, vagy éppen az ízületi porcok anyagcseréjét segítő hatása.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyógyfürdő nyugodt környezete, a kellemesen meleg víz a vegetatív idegrendszerre is kedvezően hat, ezért számos egészségügyi probléma esetén közvetve is segítheti a panaszok javulását.

Cserkeszőlő gyógyászatVan hat olyan betegség, illetve betegségcsoport, amelyeknél kifejezetten jó hatása van a cserkeszőlői gyógyvíznek:

1. Mozgásszervi, krónikus degeneratív gerinc és ízületi betegségek
2. Csontritkulás
3. Ortopédiai műtétek, balesetek utáni rehabilitáció
4. Egyes nőgyógyászati betegségek
5. Bőrgyógyászati problémák
6. Inhalálva asztma, orrmelléküreg gyulladás esetén

A cserkeszőlői gyógyvíz hatásáról itt olvashat további részleteket.