• Az érszűkület a betegek többségénél eleinte semmilyen tünettel nem jár.

  • Egy fájdalommentes vizsgálattal kimutatható, hogy érint-e minket ez a probléma.

A téli időszakban sokan tapasztalják, hogy nagyon hideggé válnak a végtagjaik. Ez nem feltétlenül utal egészségügyi problémára, de nem árt fejben tartani, hogy a hideg kéz és láb az érszűkület egyik tipikus tünete is lehet. Amennyiben pedig már valamilyen tünetet okoz ez a betegség – fájdalom, zsibbadás, hideg végtagok – akkor az a betegség előrehaladott állapotát jelentheti. Az esetek döntő többségében ugyanis az enyhe érszűkület még semmilyen tünettel nem jár.

Érszűkület esetén az artériák fala elmeszesedik, merevvé válik és csökken a verőerek belső átmérője, emiatt a keringő vérmennyiség is csökken. A betegség fő kockázatát az artéria esetleges teljes elzáródása jelenti, ez ugyanis infarktust, stroke-ot, vagy éppen fekélyt okozhat. A perifériás verőérbetegség, magyarán az érszűkület Magyarországon körülbelül 400 ezer embert érint.

A szerencse az, hogy könnyen és fájdalommentesen szűrhető a betegség. Egy speciális készülékkel ugyanis kiszámítható az úgynevezett boka-kar-index, aminek a normál értéke 1 és 1,3 között alakul, a 0,9, vagy ez alatti érték pedig már problémára utal.

Hajdúszoboszló Gyógyfürdő vizsgálatA Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben lehetőség van ennek a mérésére, ezért aki éppen a városban üdül, gyógykúrán, vagy akár csak egynapos fürdőlátogatáson vesz részt, annak érdemes ezt a vizsgálatot elvégeztetni hétköznapokon, rendelési időben.

Különösen javasolt a boka-kar-index meghatározása az 50 év felettieknél magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás és túlsúly esetén. 60 év felett pedig az egészségi állapottól függetlenül.

Az érszűkület vizsgálatról minden további információt megtudhat ide kattintva, a gyógyfürdő weboldalán.

Hajdúszoboszló gyógyfürdő bejáratAmennyiben valakinél már diagnosztizálták az érszűkületet, akkor – ha a szakorvos is javasolja – érdemes kihasználni azt, hogy a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben mofettás kezelést is igénybe lehet venni. A mofetta egy szén-dioxidos gyógygázkezelést takar, amelynek során egy kis fülkében kell helyet foglalni, ahol a gáz körülbelül mellmagasságig éri a beteget. Levetkőzni sem kell, hiszen a szén-dioxid a ruházaton és a bőrön áthatolva fejti ki az értágító hatását.

A társadalombiztosítás a gyógyfürdő mofettás kezelését nem támogatja, ennek ellenére kedvező áron vehető igénybe. Jelenleg az öt alkalomra szóló bérlet mindössze 4000 forintba kerül.

A mofetta az érszűkület kezelése mellett alkalmas a cukorbetegség szövődményeinek a megelőzésére, de nehezen gyógyuló lábszárfekély és csontritkulás kezelésénél is hatékony lehet. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben elérhető kezelésről további részleteket talál a fürdő honlapján.

mofetta Hungarospa Hajdúszoboszló