• Magyarországon évente 800 ezren veszik igénybe a társadalombiztosítás által támogatott balneológiai kezeléseket.

  • Balneológus szakembereknek tartottak konferenciát Hajdúszoboszlón.

November 23-25. között a hajdúszoboszlói Hungarospában tartotta idei nagygyűlését a Magyar Balneológiai Egyesület. A balneológia a gyógyvizek, fürdőkezelések gyógyászati célú alkalmazásával foglalkozó tudomány, gyógyfürdőtannak is szokták nevezni. Ennek megfelelően a kongresszuson a gyógyfürdőkben (is) dolgozó reumatológusok, rehabilitációs szakemberek, ortopéd szakorvosok vettek részt. Mindazok, akik a napi gyakorlatban alkalmazzák a balneoterápiát.

Czeglédi Gyula, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szakmai előadások megtartásához már csak azért is jó helyszínt jelentett a fürdőkomplexum, mert a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő az elmúlt években számos, a gyógyvíz hatását vizsgáló kutatásban vett részt.

„A balneológia az egyik legősibb gyógymód, már az ókorban is alkalmazták” – mondta a rendezvényen dr. Géher Pál, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke. A számtalan orvosi, gyógyszeripari innovációt hozó 1900-as években úgy tűnt, hogy háttérbe szorul a balneológia, viszont kiderült, hogy bizonyos betegségeknél igenis hatékony lehet.

Vannak olyan egészségügyi panaszok, amelyeknél gyógyszerrel, műtéttel nem lehet javulást elérni, viszont a balneológia segíthet. Dr. Géher Pál szerint ide sorolható számos mozgásszervi betegség, különösen a kopásos panaszok, gerincbetegségek. Kiegészítő terápiaként alkalmazható a balneológia egyes bőrbetegségeknél, krónikus nőgyógyászati betegségeknél és olyan egészségügyi panaszoknál, amelyeknek pszichés háttere van.

Jelenleg talán még nem kap kellő hangsúlyt, de a jövőre nézve egyre fontosabb szerepe lehet a balneológiának a betegségek megelőzésében is.

Hajdúszoboszlói termálfürdőNehéz pontos számot mondani arról, hogy Magyarországon mennyien veszik igénybe a fürdőgyógyászati kezeléseket. Azt lehet tudni, hogy társadalombiztosítási támogatással évi 800 ezren részesülnek valamilyen fürdőkezelésben. Ez azonban nem a teljes szám, hiszen a kezeléseket, fürdőbelépőket támogatás nélkül igénybe vevőkről nincs pontos adat.

Nehéz is lenne megállapítani, hiszen nem nagyon különíthető el, hogy egy termálfürdő esetében ki vásárol jegyet a strandolás, napozás miatt, vagy éppen azért, hogy a gyógyvizes medencében kúrálja a panaszait.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben számos gyógyászati kezelés érhető el. A társadalombiztosítás által támogatott kúrák esetében igen kedvező csomagajánlatokat állított össze a fürdő.

súlyfürdő Hajdúszoboszlói GyógyfürdőItt pedig megtekintheti a Hajdúszoboszlói Televízió tudósítását a balneológiai konferenciáról.