• Az 50. életkor felett egyes krónikus betegségek, valamint túlsúly és dohányzás esetén, 60 év felett pedig mindenkinek javasolt egy érszűkület vizsgálat.

  • Erre és a már kialakult betegség kezelésére is lehetőség van a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben.

Egyes becslések szerint jelenleg Magyarországon 400 ezer embert érint az érszűkület. Ez már önmagában is magas szám, de hozzá kell tenni, hogy ez szinte kizárólag az 50 és 60 év feletti korosztályt, tehát nagyjából a lakosság felét érintő betegség. Magyarán náluk már egészen magas az érszűkület kialakulásának a kockázata.

Az érszűkület azért veszélyes, mert az artériák fala elmeszesedik, merevvé válik, csökken a verőerek belső átmérője, ez pedig megnöveli az adott érszakasz elzáródásának a kockázatát.

Az érszűkület tipikus tünetei közé tartozik a hideg láb, a hideg kéz, ami esetleg zsibbadással, fájdalommal párosul. A rossz hír az, hogy egy „néma kórról” van szó, ami azt jelenti, hogy a probléma súlyosabbá válásáig általában semmilyen tünettel nem jár. Ezért lenne fontos a rizikócsoport esetében a rendszeres szűrővizsgálat.

A veszélyeztetett kör elég széles, hiszen az 50 év felettiek közül ide sorolhatók azok, akiknek magas a vérnyomásuk, cukorbetegek, illetve a túlsúlyosak és a dohányosok. 60 év felett pedig egészségi állapottól függetlenül mindenkinek javasolt a szűrés.

A vizsgálattól nem kell tartani, mert egy nagyon egyszerű, gyors és teljesen fájdalommentes megoldásról van szó. Ennek során a páciensnek az úgynevezett boka-kar-indexét vizsgálják meg. Amennyiben ez egy bizonyos szint alatti értéket mutatta, akkor az érszűkületre utal.

A szűrővizsgálat elvégzését egy kellemes fürdőzéssel is összeköthetik, hiszen a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is elérhető a boka-kar-index mérése. Ennek a díja mindössze 3000 forint.

Hajdúszoboszló Gyógyfürdő vizsgálat

Amennyiben esetleg valakinél érszűkületet állapítanak meg, akkor a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben lehetőség van a betegség kezelésére is. Viszont ezt mindenképpen meg kell előznie egy orvosi konzultációnak, de a jó hír az, hogy a gyógyfürdőben erre is lehetőség van.

A már kialakult érszűkület esetén a tapasztalatok szerint igen kedvező hatása van a szén-dioxidos szárazfürdőnek, más néven mofettának. Ilyen kezeléseket a természetes gázfeltörési helyeken is végeznek, de mesterséges formában előállítva is ugyanolyan hatékony. Utóbbinál a kezeléseket kis fülkékben végzik.

mofetta Hungarospa HajdúszoboszlóA fájdalommentes mofettás eljárás során a színtelen, szagtalan gáz a bőrön áthatolva fejti ki a keringésjavító, értágító hatását. A mesterségesen előállított szén-dioxidos szárazfürdőre ugyan nincs társadalombiztosítási támogatás, de a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben igen kedvező áron elérhető a terápia, az ötalkalmas mofetta bérlet ára mindössze 4000 forint.

A szén-dioxidos kúra egyébként az érszűkületen kívül alkalmas a cukorbetegség szövődményeinek a megelőzésére, de nehezen gyógyuló lábszárfekélynél és a csontritkulás kezelésénél is hatékony lehet.

Az érszűkületet kimutató vizsgálatról ide kattintva, a mofettás kezelésről pedig itt olvashat további információkat.

Hajdúszoboszló gyógyfürdő bejáratA cikk megjelenését a Hungarospa Zrt. támogatta.