-
Más országokban nagy hagyománya van a gyógyvizes ivókúráknak.
-
Erre a lehetőségre szeretnék jobban felhívni a figyelmet Hévízen, ahol egy gyógyvizes ivókutat adtak át.
A Kölcsey utcában, a régi buszpályaudvar helyén található az új ivókút. Ezen összesen hat csap található, háromból ivóvizet, háromból pedig gyógyvizet lehet vételezni – derült ki a Hévízi Televízió tudósításából (ezt lejjebb görgetve megnézhetik).
Az ivókutat az önkormányzat saját forrásból valósította meg. Azt várják tőle, hogy a gyógyulni vágyók ne csak a fürdőzési lehetőségek, hanem egy-egy ivókúra miatt is ellátogassanak Hévízre.
Régebben már írtunk a hévízi ivókúrákban rejlő lehetőségekről. Az üdülőhely legendás fürdőorvosa, Moll Károly ezt írta a témáról még 1936-ban:
„Meg kell még emlékeznem az ivókúráról, amelynek gyógyjavallatait karlsbadi sóval, vagy anélkül az emésztő traktus betegségei, egyszerű ivókúráknál pedig a rheumás és köszvényes betegségek képezik.”
Moll azt is hamar felismerte, hogy a víz hatékonyságában nagy szerepet játszik a víz radontartalma is. Utóbbi miatt nem érdemes palackozva forgalomba hozni a hévízi gyógyvizet, ugyanis a radongáz három nap alatt lebomlik.
Moll Károly korabeli ajánlása szerint az ideális ivókúra két, vagy három hétig tart és naponta – lassan kortyolgatva – maximum 15 milliliter iható testsúly-kilogrammonként, azaz egy 70 kilós embernek maximum 1 liter gyógyvizet szabad fogyasztania, egész napra elosztva.

A hévízi víz segíti a gyomorsavképződés szabályozását, akár túl sok, akár túl kevés gyomorsav esetén. Epebántalmaknál hidegen csökkenti, melegen fogyasztva növeli az epesav-kiválasztást. Légúti hurutos megbetegedéseknél is gyorsíthatja a gyógyulást és megelőzi a vesekő képződését.
Nem ajánlott viszont a fogyasztása a máj és epeutak, valamint a gyomor- és a bélrendszer aktív gyulladása és pajzsmirigy-túlműködés esetén.
Itt egy különleges hazai gyógyvízfajtáról olvashatnak.



