• A Dél-Alföld egyik legnépszerűbb üdülővárosa egész évben kitűnő úti cél lehet.

  • A Várfürdő gyógyvize évről évre sok visszatérő látogatót vonz, ami nem lehet véletlen.

Gyula az Alföld délkeleti részén található, és már évtizedek óta a legkedveltebb hazai üdülőhelyek közé tartozik. Az ország távolabbi vidékeiről is érkeznek ide látogatók, némelyek családi pihenést, vizes szórakozást keresnek, mások különféle egészségi problémák miatt jönnek. A városban minden adott a gyógyuláshoz, hiszen a feltörő termálvizet már 1968 óta gyógyvízként tartják nyilván, és a gyógyfürdő, valamint környéke már 1984-ben megkapta a gyógyhely címet.

A gyulai gyógyvíz alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos összetételű, jelentős metakovasav- és metabórsav-tartalommal bír, így számos kedvező hatással rendelkezik. A Várfürdő gyógyvizes medencéinek használata napi két alkalommal, 30 percre javasolt. Ezt az időkeretet megéri betartani, mert annak túllépése esetén a panaszok enyhülése helyett azok akár súlyosbodhatnak is.

Milyen betegségek esetén javasolt a gyulai fürdőkúra?

Ide tartoznak a kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségek, a csontritkulás és az ezzel járó panaszok, valamint az ízületi gyulladások (nyugalmi fázisban). Továbbá ortopédiai műtétek utókezelésére, baleseti rehabilitációra is ajánlott, valamint idült kar- és ülőidegzsába, nőgyógyászati gyulladások, érszűkület, urológiai gyulladások, bizonyos bőrbetegségek (például pikkelysömör, ekcéma), cukorbetegséghez kapcsolódó ízületi és vérkeringési problémák, illetve ideggyulladások kezelésére is jótékony hatású lehet.

A fürdőkúrák ellenjavallatai ugyanazok, mint amikor a gyógyfürdőzés általánosságban sem javasolható: súlyos szívbetegségek, kezeletlen magas vérnyomás, lázas vagy fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, súlyos máj- és vesebetegségek, idegrendszeri rendellenességek, epilepszia, gyulladásos bőrbetegségek, lábszárfekély, széklet- és vizelettartási problémák, illetve alkoholos befolyásoltság esetén nem ajánlott a gyógyvizes fürdőzés.

Várfürdő Gyula lovarda

Kimondottan olcsó gyógyvizes fürdőt keres a Dél-Alföldön? Arra is van néhány tippünk, amit ide kattintva olvashat.