• Összesen 11 gyógyvizes termálkúttal rendelkeznek, ami nem kevés, de a másik két nyugat-dunántúli vármegyének ennél több gyógyvize van.

  • Azért egész jó gyógyvizes fürdőket találhatunk itt is, közülük az egyiket nemrég újították fel.

A hazai vármegyék közül a területe és a lakosságszáma alapján is nagyjából a középmezőnyben foglal helyet Győr-Moson-Sopron. Hasonló a helyzet a minősített gyógyvizekkel is, azaz ezen a téren a középmezőnyben vannak, hiszen Győr-Moson-Sopronban nyolc településen 11 olyan termálkutat tartanak nyilván, ami minősített gyógyvizet ad.

Ez egyébként kicsit kevesebb, mint a másik két nyugat-dunántúli vármegyében, Vasban és Zalában. Utóbbi kettőben 18-18 gyógyvíz található, mindkét megyében hat-hat település között oszlanak meg a gyógyvizes kutak. Ami talán nagyobb különbség, hogy Győr-Moson-Sopronban nincsenek olyan nagyobb, gyógyvizes üdülőközpontok, mint Vasban és Zalában.

Győr-Moson-Sopronon belül Győrben van a legtöbb gyógyvíz, ott három darab szerepel a hivatalos lajstromban, kettőt tartanak nyilván Sopronban és egyet-egyet Csornán, Hegykőn, Kapuváron, Lipóton, Mosonmagyaróváron és Petőházán.

Gyógyvíz minősítéssel rendelkező termálkutak darabszáma településenként:

Csorna – 1 db
Győr – 3 db
Hegykő – 1 db
Kapuvár – 1 db
Lipót – 1 db
Mosonmagyaróvár – 1 db
Petőháza – 1 db
Sopron – 2 db

csornai gyógyvízzel töltött medence

A felújítását követően a Csornán található gyógyvizes fürdőt idén nyitották újra, de továbbra is csak a nyári hónapokban üzemel a termálfürdő. A rendkívül magas ásványianyag-tartalmú csornai gyógyvízről ide kattintva olvashat bővebben.