• Kénes vizű gyógyfürdőkből nagyon jó a hazai kínálat, de ezek között is van két kedvencünk.

  • A két gyógyfürdő több mint 300 kilométerre található egymástól és mindkettő nagyon szerethető, hangulatos fürdőnek számít.

A hazai gyógyvizeket a domináns kémiai összetételük alapján több csoportba sorolják, ezek közé tartoznak a kénes vizek is. Ezeknél a kéntartalom literenként meghaladja az 1 milligrammot. A kénes víz jellegzetes illata messziről felismerhetővé teszi az ilyen fürdőket. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, porcerősítő és bőrbetegségeket enyhítő hatásai miatt népszerűek ezek a vizek, de a sebgyógyulást is elősegítik.

Fontos tudni, hogy a kén a légutakon és a bőrön keresztül is könnyen bejut a szervezetbe. Az viszont talán már nem annyira köztudott, hogy a kén a bőrben raktározódik is, ahonnan hetek alatt folyamatosan „adagolódik” a szervezetbe, így a fürdőkúrát követően hosszú időn át érvényesülhet a jótékony hatása.

Bár sok kénes vizű gyógyfürdő van Magyarországon, ha ki kellene emelnünk a két kedvencünket, akkor a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőt és az onnan több mint 300 kilométerre található Zalakarosi Fürdőt mondanánk. Bár ezek a fürdők eltérő jellegűek és nagyon más a történetük, de mégis mindkettő nagyon hangulatos és jó ár-érték arányú szolgáltatást nyújt.

Zalakaros gyógymedence gyógyvíz

Mindkét helyen kénes gyógyvíz található, de összetételük eltérő. A mezőkövesdi fürdő vize a legmagasabb szulfidion-tartalmú (15,5 mg/liter) Magyarországon, míg a zalakarosi víz szulfidion-tartalma alacsonyabb (2,9 mg/liter), viszont ezzel párhuzamosan magas a jód- és brómtartalma is. Ritka, hogy egy gyógyvízben ezek az összetevők egyszerre domináljanak.

strandmedence a Zsóry Gyógyfürdőben

Mindkét fürdő komoly fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt néhány évben. Zalakaroson pár évvel ezelőtt felújították a gyógycentrumot, – mai nevén gyógy- és termálvilágot – és új szaunarészleget hoztak létre. Mezőkövesden pedig fedett élményfürdő, uszoda és szabadtéri csúszdapark épült, de ahogy nemrég írtuk, hamarosan újabb fejlesztések várhatók.

Zalakaros fürdő csontritkulás

élménymedence a Zsóry Gyógyfürdőben

Itt arról a dunántúli megyéről olvashat, ahol 18 db minősített gyógyvíz található.