• A gyógymedencék körüli kellemes, párás mikroklíma önmagában is jótékony hatással van az egészségre.

  • Különösen ajánlottak ebből a szempontból a magas sótartalmú, valamint a kénes és jódos gyógyvizek.

A gyógyvizek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nemcsak a bőrön keresztül jutnak be a szervezetbe, hanem a víz párájának belélegzése révén a tüdőn keresztül is hatékonyan felszívódnak. Régóta ismert, hogy a tengerparti sós levegő sokaknál enyhíti a szénanátha tüneteit. Hasonló a helyzet egyes gyógyvizekkel is.

A magas sótartalmú bükkszéki gyógyvízzel végzett inhalációs kezelések igazoltan javítják a krónikus légzőszervi problémákkal küzdő betegek állapotát. Emellett a gyógyvíz hatékony lehet felső légúti gyulladások, asztma és tüdőgyulladás kiegészítő kezelésében is. A jódos és kénes gyógyvizek is hasonlóan pozitív hatásúak. A jód csökkenti a gyulladást, míg a kén nemcsak gyulladáscsökkentő hatású, hanem értágító tulajdonsága révén javítja a szív vérellátását is. Mindezek jól mutatják, hogy a gyógyvizes pára nemcsak a légzőszervi betegségekre gyakorol jótékony hatást.

Nemrégiben a Mossakowski Orvosi Kutatóintézet egy érdekes tanulmányt publikált, amelyben a gyógyvizek légúti problémákra gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás szerint a gyógyvizes medencefürdőzés – vagy akár csak a medence közelében való tartózkodás is – kedvező lehet a légzőszervi megbetegedések esetén, bár a közvetlen inhaláció hatásosabb.

A lengyelországi kutatások értékelését nehezítette, hogy eltérő összetételű gyógyvizeket vizsgáltak, de arra jutottak, hogy mindegyik hatékony lehet a légzőszervi megbetegedések kezelésében. A sós, jódos-brómos, kénes és radonos vizek mind kedvező hatásúak, de a tanulmány szerzője kiemelte, hogy a kénes vizek gyulladáscsökkentő tulajdonsága erőteljesebbnek tűnik. A témában született kutatások szerint szénanátha esetében a termálvizes inhaláció csökkenti az orrfolyást, a viszketést és az orrnyálkahártya duzzanatát. A kezelés segít megtisztítani a légutakat az allergénektől.

A gyógyvizek gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatása már ismert az ízületi és bőrbetegségek kezelésében, és úgy tűnik, hogy ez a jótékony hatás a légúti megbetegedéseknél is érvényesül. Valószínűleg segít helyreállítani a károsodott gyulladáscsökkentő mechanizmusokat. Ugyancsak a kedvező eredmények között említhető, hogy a gyógyvizes inhalálás hatására csökken az orrdugulás és a köhögés, valamint javul a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők életminősége.

Mennyi ideig tart a gyógyvízzel végzett inhalációs kezelések hatása? Bár kevés az igazán hosszú távú vizsgálat, egyes esetekben fél-egy éves hatásról számolnak be. Allergia és asztma esetén ez az időtartam nyolc-tíz hónap lehet, míg gyermekkori krónikus tüdőgyulladás esetén másfél év. Úgy tűnik, hogy a kezelések ismételt alkalmazása szükséges a megfelelő hatás fenntartása érdekében.

gyógymedence a komáromi Brigetio Gyógyfürdőben

Illusztráció: a komáromi Brigetio Gyógyfürdő

A Nagykunság legolcsóbb gyógyvizes fürdőjéről itt olvashat.