A szállodák akciós ajánlatait böngészve nem árt figyelni a rejtett költségekre, vagy éppen az árazásban megnyilvánuló apró trükkökre.

Sorra jönnek elő a hazai szállodák a különféle akciós ajánlataikkal. Nem árt azonban résen lenni, erre hívja fel a figyelmet a hvg.hu cikke. Ebben összegyűjtötték azokat a szempontokat, ami alapján kiszűrhetők az ajánlatok közül azok, amelyek valóban kedvezőek. Ezek közül kiemelünk néhányat, kiegészítve a Termál Online tapasztalataival.

 

Személyenként, vagy szobára adják meg az árat? Első látásra gyanúsan kedvező árú szállások esetén érdemes egy pillantást vetni arra, hogy nem személyenként (ráadásul két fő foglalásával számolva) adják-e meg az árakat. Különösen, hogy egyes szállásadók hajlamosak variálni a kettőt, azaz a listaár a szobára, az akciós ár pedig személyekre vonatkozik.

Csak hétköznap? Egyes akciók kifejezetten a szállodák szempontjából kevésbé kihasznált napokra, azaz tipikusan a hétfőtől csütörtökig terjedő időszakra vonatkoznak. Ahol nincs ilyen korlát, ott sok esetben hangsúlyozzák, hogy az ünnepek körüli (hosszú) hétvégékre, vagy éppen a karácsonyi, szilveszteri időszakra nem vonatkozik az ajánlat. Nem véletlen, hiszen ezeket a napokat akciók nélkül is értékesíteni tudja a szálloda. Figyelni kell arra is, hogy a különféle akciók az esetek többségében nem összevonhatók.

 

Idegenforgalmi adó. Na igen, speciel nem láttunk még olyan akciós szállásajánlatot, amiben ezt automatikusan hozzáadták volna a díjhoz. Ez egyrészt érthető, hiszen a 18 év alattiaknak és a 70 év felettieknek nem kell fizetniük. Másrészt azért – a díjat fizető korosztály számára – egy kétszemélyes, egyhetes üdülés esetén ez nagyságrendileg 6000 forintos többletköltséget jelent. (Az idegenforgalmi adó mértéke településenként eltér).

Fizetős, vagy ingyenes wifi? Ebben a magyar szállodák többsége alapvetően nagyvonalúnak számít, általában ahol van, ott ingyen elérhető. Ennek ellenére nem árt erről tájékozódni utazás előtt.

Milyen a reggeli? A kontinentális reggelinél magasabb szintet képvisel a svédasztalos reggeli biztosítása. Wellness hotelekben azért az utóbbi a tipikus.

+ Fizetős parkolás. A hvg.hu nem tér ki erre, de a felkapottabb termálfürdős településeken nagyon gyakran előfordul, hogy felárért lehet csak igénybe venni a szálloda előtti parkolót. Ahol ezért némi többlet szolgáltatás is jár, például mélygarázs, még érthető is lenne, de sok esetben az egyszerű kültéri parkolóhelyek is fizetősek.