A gyümölcsök közül talán az almával kapcsolatban él a közbeszédben a legtöbb hiedelem. A Webbeteg.hu utánajárt annak, hogy ezek közül mi igaz, s mi nem.

Pusztán az almából is meg lehetne élni, annyiféle tápanyag található benne: Bár való igaz, hogy fontos tápanyagokat, rostot, vizet tartalmaz, de pusztán önmagában aligha alkalmas egyedüli tápláléknak, hiszen nincs benne fehérje, zsíroldékony vitaminok és számos fontos nyomelemet nem tartalmaz kellő mennyiségben.

Magas a foszfor tartalma, ezért alkalmas a foszforhiány kezelésére: nem alkalmas, egy közepes méretű almában fajtától függően 12 mg foszfor van, ami a napi ajánlott bevitelnek pusztán kettő százalékát teszi ki.

Csak önmagában szabad enni, étkezés előtt egy órával: tévedés, ugyanis az alma az étkezés részeként is fogyasztható.

Gyógyítja a hörghurutot és a felső légúti betegségeket, továbbá a reumát és a köszvényt: semmiféle tudományos bizonyíték nincs ezekre. Önmagában a gyümölcs aligha szünteti meg az említett problémákat.

A 4-5 hetes almakúráknak kedvező a hatásuk: nem javasoltak ilyen egyoldalú, szélsőséges kúrák, ugyanis tápanyaghiányt okozhatnak.

Az almával kapcsolatos további tévhitekről ezen a linken olvashat.