Az utazók többsége nem régió szerint választ belföldi úti célt, akik viszont ez alapján keresgélnek, azok között a Balaton és környéke a legnépszerűbb.

  • A többség 40-60 ezer forintot szán utazásra.
  • A nők érdeklődnek leginkább az utazási témák iránt.

Az egyik szállásfoglaló oldal saját felmérést készített az idei utazási tervekről. Ebből kiderül, hogy a válaszadók legnagyobb része – 46 százaléka – “wellness pihenést” keres úti célt gyanánt, második helyen – 40 százalék – pedig a nyaralás áll. Valamilyen aktív kikapcsolódást a válaszadók 10 százaléka, városlátogatást pedig kevesebb mint három százaléka tervez.

Az országon belül a kedvelt régiók között a Balaton vezet, amelyhez nem csak a szűken vett tóparti települések, hanem olyan célpontok is tartoznak, mint Hévíz, Kehidakustány, vagy éppen Zalakaros. A második legnépszerűbb úti cél Észak-Magyarország, a harmadik pedig a Nyugat-Dunántúl. Meg kell azonban jegyezni, hogy nagyon sokan – a válaszadók 39 százaléka – nem régió alapján keres úti célt.

utazási tervek

Legkedveltebb utazási célok (Forrás: Szallodak.hu)

Egy-egy utazásra a legtöbben 40 és 60 ezer forint közötti összeget szánnak. A megkérdezettek negyede tud erre fordítani 40 ezer forintnál kevesebbet, több mint 10 százaléka pedig 100 ezer forint feletti költéssel kalkulál.

utazási tervek

Az utazásra fordított keret megoszlása (Forrás: Szallodak.hu)

A felmérés nem reprezentatív, hiszen önkéntes kitöltésen alapult. Az viszont érdekes, hogy kik töltötték ki a kérdőívet, hiszen ez jól mutatja, hogy az utazási témák iránt milyen kör érdeklődik. A válaszadók 76 százalékát tették ki a nők, a korosztályokon belül kiemelkednek a 26-35 évesek, de sokan válaszoltak a 36-49 éves korosztályból is. A megkérdezettek 48 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel.