Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy az uszoda, vagy élménymedence használata után nagyon száraz lesz a bőrük. Ennek az oka többnyire az, hogy a medencék vizét klórszármazékokkal fertőtlenítik. Ráadásul a fertőzések elkerülése végett sok uszodában és fürdőhelyen meglehetősen nagy dózisban alkalmazzák a fertőtlenítő szereket. (Ez nem teljesen ugyanaz a szer, mint amit a csapvíz fertőtlenítésére használnak). A jó hír az, hogy már léteznek olyan megoldások, amelyekkel a sokak bőrét irritáló vegyszerek kiválthatók, a rossz hír pedig az, hogy ezt még kevés helyen alkalmazzák.

bőrviszketés krémezés fürdő

Főleg azok lehetnek gondban, akiknek amúgy is száraz a bőrük. A Chanel kozmetikai cég korábban egy kísérletben vizsgálta az uszodavíz hatását a bőrre. Ebben arra jutottak, hogy az uszodahasználat után a vizsgált személyek bőrének hidratációja jelentősen csökkent, a bőrt borító faggyúréteg elvékonyodott, emelkedett a bőr pH-ja és összességében nagyon dehidratált lett a vizsgálatba bevontak bőre. A felmérésben ráadásul normál bőrtípusú nőkön vizsgálták az uszodavíz hatását, akinek tehát száraz a bőre, annál mindezek fokozottabban jelentkezhetnek. (A másik oldalról nézve viszont a zsírosabb bőrűek valamennyire védve vannak).

Bőrgyógyászok ezért azt ajánlják, hogy az érzékeny bőrűek uszodahasználat után otthon még egyszer zuhanyozzanak le, használjanak bőrkímélő tusfürdőt, majd testápolót. Kifejezetten száraz bőrűeknek érdemesebb lehet ilyenkor magasabb zsírtartalmú testápolót használni.