• Minden idők legjobb nyarát zárja a vidéki szálláshelypiac, de három hónap bevételéből egész évben nem lehet megélni – figyelmeztet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének nemrég megválasztott új elnöke, Baldauf Csaba.

  • Sorsdöntő lesz az ősz a hazai turizmusban.

A szakmai szervezet elnökével és az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatójával a Világgazdaság készített interjút. Ebben Baldauf Csaba elmondta, hogy most nyáron vidéken nagyon erős forgalomnak örülhettek a szálláshelyek. Már, ahol ki tudtak nyitni, és volt elegendő számú munkaerő. Azoknál a szállodáknál, amelyek elbocsátották a dolgozóikat, az újranyitás eleve nehéz volt, és nem is ment gyorsan. „Ahol azonban megtartották a csapatukat, és – ugyan nem zökkenők nélkül – el tudtak indulni május elején, viszonylag hamar egy értelmezhető, nagyjából 60 százalék körüli foglaltságot tudtak elérni” – tette hozzá a szakember.

Ugyanakkor három hónap önmagában még nem húzza ki a bajból az ágazatot. Baldauf szerint ha valaki nagyon jól gazdálkodott, akkor annyit elérhetett, hogy sokat ledolgozott abból a hatalmas mínuszból, amellyel májusban a startvonalhoz állt, de az egészet aligha, hiszen már 2020-ban is nagyon tetemes bevételkiesést kellett elkönyvelnie.

„Ma már egyértelmű életjelek vannak vidéken, de az ősz sorsdöntő lesz. Nagyon fontos, hogy továbbra is akadálytalan legyen a belföldi forgalom, és jöhessenek az ellenőrzött külföldi vendégek, akár kétoldalú egyezségekkel, akár PCR-teszttel vagy oltási igazolvánnyal. Amennyiben nem kell leállni a hátralévő négy hónapra, és marad a mostanra értelmezhető volumenűvé nőtt kereslet, akkor az év végére a vidéki szállodaipar nullszalldós lehetne, sőt helyenként szerény pluszeredményt is elérhetne” – említette Baldauf Csaba.

Kérdezték arról is, hogy mire számít a járványhelyzet negyedik hulláma kapcsán. „Abban bízom, hogy totális lezárás többé nem fordulhat elő – ez egyébként a különböző egyeztetéseken is elhangzott. Ezt kérjük és üdvözöljük is, mert tudományos eredmények sem igazolják, hogy szállodában könnyebb lenne elkapni a koronavírust, mint tömegközlekedés vagy bevásárlás során. Nagyon fontos, hogy nyitva tudjunk maradni, mert ha nem, az már tényleg elhozhatja az ágazat végét” – vélekedett a szakember.

Baldauf szerint mielőbb egyértelműsíteni kellene a kormány részéről az üzenetet, hogy a folyamatos, kontrollált nyitva tartás a cél. Ez az üzemeltetőknek és a dolgozóinknak is fontos, hogy ne legyen bizonytalanság, ne azon agyaljon mindenki, mi lesz szeptemberben, októberben vagy később.

Létkérdés, hogy az ágazatban maradók ne menjenek el, de a bizonytalanságra nehéz egzisztenciát alapozni. Az más kérdés, hogy magát a keresletet hogyan befolyásolná egy esetleges újabb járványhullám.

Danubius Marina Balaton