Bács-Kiskun vármegye hét engedélyezett természetes fürdővízének – az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján – megfelelő a vízminősége.

A Népegészségügyi Főosztály munkatársai – a 2024-es szezon megkezdése előtt és a fürdési idény alatt is – fokozottan ellenőrzik a közegészségügyi-járványügyi előírások és egyéb – a fürdőzők és dolgozók egészségének védelme érdekében hozott – intézkedések betartását.

A fürdőhelyek nyitását minden esetben fürdővíz mintavétel előzi meg. A hét Bács-Kiskun vármegyében kijelölt természetes fürdőhely fürdővízének esetében megfelelő vízminőséget mértek, így a szezon nyitásának nem volt akadálya. A szakemberek akkreditált laboratóriumban elemzik a mintákat, amelyekben szennyező baktériumok jelenlétét vizsgálják. Bács-Kiskunban a természetes fürdővizek többségénél egy szezonban általában négy-öt mintavétel történik, attól függően, hogy az üzemeltető által meghatározott fürdési szezon milyen hosszú.

A Bács-Kiskun vármegye hét természetes kijelölt fürdőhelye:

Soltvadkert – Vadkerti-tófürdő

Dunapataj – Szelidi-tó

Kiskunmajsa – Szabadstrand

Baja– Kamarás Duna Szabadstrand

Kecskemét – Szabadidő Központ 1. számú Záportározó-tó

Kunfehértó – Tófürdő

Tiszakécske – Szabadstrand.

A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű, nem kijelölt fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély nagyobb, és a kijelölt fürdőhelyekkel ellentétben itt a helyszínen nem tartózkodnak vízimentők.

Nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni, hogy hol találhatók kijelölt fürdőhelyek, a fürdővíz minőség osztályba sorolásáról – melyet a legutóbbi négy év fürdési szezon laboratóriumi vizsgálati eredménye alapján határoznak meg – valamint a 2024-ben megvalósult fürdővíz vizsgálatok eredményéről.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

folyóparti strand Tiszakécskén

Bács-Kiskun gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.