• Szabadstrand alakítanának ki a Római-parton.

  • A III. kerületi önkormányzat képviselő-testülete döntött arról, hogy megvizsgáltatják egy dunai szabadstrand kijelölésének és megvalósításának lehetőségét.

  • Ha a megvalósításnak nincs akadálya, akkor a strand kialakításának részletes tervei is elkészülnek.

A képviselő-testület csütörtökön hozott döntéseket a Duna-part hasznosítása és védelme érdekében. Az Óbudai Sport és Szabadidő Kft. a már meglévő túra, futó és kerékpáros események mellett ezentúl rendszeres vízitúrázási lehetőséget is szervez majd a Római-partról indulva a Lupa-szigetre.

A part tisztán tartására és törmelékmentesítésére tízmillió forintot különítettek el az idei költségvetésben. Ez fedezi többek között az elöregedett, megrongálódott használaton kívüli sólyapályák bontását és elszállítását. Az idei szezontól a közterület-felügyelők környezetbarát és csendes elektromos járművel végeznek őrjáratot a parti szakaszon, hogy visszaszorítsák az illegális hulladéklerakást.

Továbbá a kerületi önkormányzat tárgyalásokat kezdeményez a Római-parton fekvő, mintegy húsz állami tulajdonú ingatlan tulajdonjogának ingyenes megszerzésére, hogy azokon sport és szabadidős funkciók létesülhessenek a kerületiek számára. A képviselők annak érdekében, hogy a Római-parton a sport, a közösségi funkció fejlesztése hosszútávon is biztosítható legyen, megszavazták azt is, hogy az önkormányzat jegyeztessen be elővásárlási jogot a Nánási út – Királyok útja – Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt terülten elhelyezkedő ingatlanokra. Továbbá azt is, hogy egészítse ki az érintett terület építési szabályzatát azzal, hogy a területen csak kiemelten környezetbarát aktív házak építése legyen engedélyezhető.

(MTI)

Strandolók a Római-parton, 1955 nyarán (fotó: Fortepan/UVATERV):

Római part strand