• Részben hasonló megoldással régebben Budapesten is kialakítottak folyóparti fürdőket.

  • A prágai uszályfürdő hasonlít a Sydney környékén található vízparti úszómedencékre is.

Prága belvárosában egy különleges élményfürdőt alakítanak ki, s várhatóan még idén át is adják. A megoldás azért érdekes, mert a fürdő nem a várostól vesz el területet, ugyanis a Moldva folyóra telepítenék.

Ahogy a hvg.hu-n olvasható, egy uszályhoz hasonlító építményen, a folyóval csaknem azonos szinten kapnának helyet a medencék, fölöttük pedig napozóteraszt és kávézót alakítanának ki. Éjszaka a medencékbe épített világítás tenné nagyon hangulatossá a helyet. Érdemes lejjebb görgetve megnézni a látványtervet bemutató videót, mert egyszerű, de ötletes megoldásról van szó.

Egyébként, ha jóval kezdetlegesebb módon, de hajdanában voltak hasonló megoldással kialakított strandok Budapesten is. Egy vízbe süllyesztett acélkosárral tették biztonságossá a dunai fürdőzést – ezért nevezték ezeket kosaras strandnak – és például a Palatinus Strandfürdőnek is volt egy ilyen folyóparti uszodája. A lenti fotón pont az utóbbi látható, a kép a Fortepan archívumában található és 1949-ben készült.

Palatinus dunai kosaras uszoda 1949

Néhány évvel ezelőtt Budapesten egy uszálystrand is működött. Ez már kifejezetten hasonlított a csehországi újdonsághoz, bár annál jóval egyszerűbb kialakítású volt.

A logikáját, vagy inkább a hangulatát tekintve a prágai megoldásra emlékeztetnek az Ausztráliában divatos vízparti úszómedencék. Ezeknél nem uszályos megoldással élnek, hanem fix medencéket építenek a partra, de olyannyira a partra, hogy közvetlenül az óceán mellé, így viharos időben át-átcsapnak rajta a hullámok. Már csak azért is praktikusak ezek a medencék, mert Ausztráliában több veszélyes medúzafaj is található, s némelyik még a partközelben kifeszített vízalatti hálókkal sem tartható távol.

Bondi Icebergs

Bondi Iceberg AusztráliaWylie’s Bath

Wylie Bath AusztráliaBronte Baths

Bronthe Baths AusztráliaÉs a csehországi uszályos élményfürdő látványterve: