• Az úszás számos kedvező hatással jár, azonban néhány esetben nem ajánlott.

  • Bizonyos betegségeknél csak egyes úszásnemek használata tilos, vagy éppen a megfelelő úszástechnikára kell jobban fókuszálni.

Általánosságban elmondható, hogy az úszás szinte kizárólag csak pozitív tulajdonságokkal bír. Ez az egyik legegészségesebb és leginkább ajánlott mozgásforma. Nyugtató és felfrissítő hatása van, javítja a közérzetet és az állóképességet. Rendkívül kedvezően befolyásolja a vegetatív idegrendszert, így számos betegség megelőzését, vagy fennálló probléma esetén akár az állapot javulását is elősegítheti.

Azonban felmerülhet a kérdés, hogy vannak-e olyan helyzetek vagy betegségek, amikor nem ajánlott az úszás? A jó hír az, hogy a különféle mozgásformák közül talán az úszás kapcsán tudjuk megemlíteni a legkevesebb ellenjavallatot. Ugyanakkor néhány esetben ténylegesen nem javasolt, vagy legalábbis körültekintést igényel.

Fontos megemlíteni néhány olyan esetet, amikor mindenféle vízben tartózkodás, beleértve a medencében üldögélést is, ellenjavallt. Ezek a helyzetek általában magától értetődőek. Ilyenek például a láz, fertőző betegségek, nyílt sebek, fertőző bőrbetegségek, vizelettartási problémák, valamint az eszméletvesztéssel járó állapotok.

Műtétet követően, amikor már eltávolították a varratokat még 7-10 napig kerülni kell a fürdőbe, uszodába való látogatást. Ha a műtéti seb váladékozik, vagy bármilyen sebgyógyulási probléma jelentkezik, akkor szintén tilos a fürdőzés és az úszás.

A szív- és érrendszeri problémák többsége esetén lehet, sőt olykor kifejezetten ajánlott is az úszás, de ezt minden esetben a kezelőorvossal kell megbeszélni. Azonban az idősebb szívbetegeknek figyelniük kell arra, hogy ha 28 Celsius-foknál hidegebb vízben úsznak, akkor fokozatosan szoktassák hozzá a szervezetüket a hidegebb vízhőmérséklethez. A hideg víz hatására ugyanis a bőrerek gyorsan összeszűkülnek, ezáltal megemelkedik a vérnyomás, ami bizonyos szívbetegségeknél problémát okozhat.

úszás fülgyulladás

Tiltólistán van az úszás az szívinfarktust követő három hónapban. Nem ajánlott kezeletlen magas vérnyomás, továbbá szívelégtelenség esetén sem. A szívelégtelenség esetében azért nem ajánlott az úszás, mert a súlyos szívkárosodás miatt a vízbe merüléskor a szívizom terhelése megnövekszik, ami a szív működésének romlásához és a verővolumen csökkenéséhez vezethet. Ez különösen veszélyes, mert a betegek szubjektív érzései nem tükrözik pontosan ezt a kóros állapotot, így nem lehet csak az egyéni megérzésekre támaszkodni.

Más esetekben az úszás ajánlott lehet, de bizonyos úszásformák nem feltétlenül ideálisak, vagy éppen körültekintést igényelnek a helyes úszástechnika miatt. Például a mellúszás nem ajánlott térdproblémák vagy porckorongsérülés esetén.

Az úgynevezett Scheuermann-betegség (ami a gerincoszlop fejlődési zavarával jár) esetében az úszás, különösen a hátúszás előnyös. Ugyanakkor a helytelen technikával végzett mellúszás kóros feszülést okozhat a hátizmokban, ami káros lehet. Emellett a túlzásba vitt mell- vagy gyorsúszás, valamint a pillangóúszás a mellizmok túlzott feszességéhez vezethet, így ezek is többet árthatnak, mint használnak.