• Már jó meleg 1,5-2 méteren a Medve-tó, ami múlt péntek óta látogatható.

  • A magas sótartalmáról és gyógyhatásáról ismert szovátai tófürdőben idén nem emelkedtek a jegyárak.

Június közepén arról írtunk, hogy Szováta híres sós vizű tava, a Medve-tó várhatóan június 18-án nyit. A kedvezőtlen időjárás miatt azonban végül csúszott egy hetet a strandidény kezdete és június 25-én, múlt pénteken nyitották meg a népszerű tófürdőt.

A Medve-tó különlegességét a heliotermikus hatás adja, ennek köszönhetően nagyjából 2 méteres mélységig fokozatosan melegszik a tó vizének hőfoka. Viccesen mondhatnánk, hogy ez a “fázós lábúak Mekkája”, ugyanis a abban a mélységben 34-40 Celsius-fok közötti a vízhőmérséklet.

A Medve-tó idén is a megszokott nyitvatartási rendben, azaz a hét minden egyes napján 10 órától 18 óráig várja a fürdőzőket. Ezen belül azonban 13 és 15 óra között most sem lehet bemenni a tóba. Ennek oka az, hogy a víz felkeverésével a fürdőzők megbontják a heliotermikus jelenséget, így minden nap kell egy kis időt adni a tónak, hogy regenerálódjon.

A Medve-tó esetében a jegyárak idén nem változtak, azaz egy felnőtt belépő 30 lejbe, a gyermek, diák és nyugdíjas jegy pedig 25 lejbe kerül. Ez átszámítva a jelenlegi árfolyamon a teljes árú belépőjegy esetében körülbelül 2100 forintot, a kedvezményes jegynél pedig 1780 forintot jelent.

Szováta többi sós vizű tava közül már megnyitotta kapuit a Mogyorósi-tó és a Fekete-tó strandja is, így bőven akad fürdőzési lehetőség az ide látogató turistáknak.

A Medve-tó nyitásáról itt megnézhetik a Sóvidék Televízió tudósítását:

(a videót időközben törölték)