• Idén a megszokott időben nyithat meg a szovátai Medve-tó.

  • Az üdülőhely másik két sós vizű tófürdője, a Mogyorósi-tó és a Fekete-tó pedig már nyitva is van.

  • A tavalyinál több turistát várnak 2021-ben Szovátán.

Szováta híres sós vizű tavai közül a Fekete-tó strandja és a Mogyorósi-tó normál esetben május folyamán, a Medve-tó pedig június második felében szokta megnyitni a kapuit. Ezt a megszokott menetrendet a járványhelyzet tavaly és idén is felborította, az elmúlt esztendőben a Mogyorósi-tó ki sem nyitott.

Idén már jobb a helyzet, ugyanis a Sóvidék Televízió információi szerint a Mogyorósi-tó és a Fekete-tó strandja már ezen a hétvégén megnyitott. A Medve-tó nyitása pedig megszokottan alakul, idén június 18-án kereshetik fel az első strandolók a sós vizű tófürdőt – amennyiben az időjárás nem szól közbe. (Frissítés: közbeszólt az időjárás és végül június 25-én nyitották meg a tavat).

A Medve-tó kapcsán elvégezték a szezon előtt szokásos karbantartási munkálatokat. A stégek egy részét minden évben cserélni kell, ugyanis a sós, nedves környezet miatt könnyen korhadásnak indulnak. A romániai járványügyi szabályok szerint a Medve-tó strandján egyidejűleg 2200 vendég tartózkodhat, ami azért elégnek tűnik.

Összességében a tavalyinál jobb szezonra számítanak 2021-ben Szovátán. Azt remélik, hogy akár 15-20 százalékkal több vendég is felkeresheti idén az üdülőhelyet. Ehhez a szálláskapacitás is adott, ugyanis az Ensana mindhárom szállodája már nyitva van. Azaz a Sovata Ensana Health Spa Hotel, a Bradet Ensana Health Spa Hotel és a tavaly felújított Ursina Ensana Health Spa Hotel is várja már a vendégeket.

Medve-tó sós víz

A Medve-tó nem termálvizes, hanem heliotermikus tó, emiatt csak a nyári szezonban alkalmas fürdésre. A kellemesen meleg nyári hőmérsékletét annak köszönheti, hogy a sós vizű tóba ömlő hegyi patak és a csapadék egy édesvizű réteget képez a tó felszínén, ami fentről kvázi szigeteli a tavat. Ugyanakkor a napsütés a mélyebb rétegeket fel tudja melegíteni, emiatt mélyebben melegebb a tó, mint a felszínen.

Ez azt jelenti, hogy nyáron jellemzően a felszínen 28 Celsius-fok körül alakul a tó hőmérséklete, viszont másfél méter mélyen már bőven meghaladja a 30 Celsius-fokot, sokszor közel 40 Celsius-fokos is lehet. A Medve-tó sós vize és különleges iszapja gyógyászati szempontból is nagy jelentőséggel bír, főként bőr- és mozgásszervi betegségek, valamint nőgyógyászati problémák esetén lehet hatásos.