• Közel 100 éves múltra tekinthet vissza az a békési artézi kút, ami az ismert youtuber, Elek Zoltán videóiban is rendszeresen feltűnik.

  • Múlt héten elromlott a kút, de gyorsan megjavították.

A VideóInfó-1 csatornáról ismertté vált Elek Zoltán a videóiban rendszeresen emlegeti a Békés városban található artézi kutat és az abból kinyerhető artézi vizet. Ezt nem csak ő kedveli, ugyanis az Asztalos és a Kurta utca kereszteződésénél található artézi kút a helybeliek által is közkedvelt létesítmény, azonban egy hete meghibásodott…

A közel száz éves vízlelőhely Békés város egyik szimbóluma. Vizét korábban mintegy 550 méter hosszan, kőagyag-csöveken vezették a békési fürdőhöz. Az Asztalos utcai kút megépítését még 1927-ben engedélyezte az alispán. A munkálatok eredményeként egy 600-650 méter mélységű és 89 mm-es belső átmérőjű főcsővel rendelkező kút jött létre, amelyet a lakosság 1930-ban vehetett használatba.

A kút meghibásodását a Békési Polgármesteri Hivatal felé jelezték a lakosok. Polgár Zoltán, a település alpolgármestere azonnal megtette a szükséges lépéseket a mielőbbi javítás érdekében. A szakemberek megvizsgálták a kutat, és kiderült, hogy a szivattyú romlott el.

Balog Zoltánnal, a körzet önkormányzati képviselőjével a helyszínen egyeztetett az alpolgármester a munkálatokról, a helyreállításról, a meghibásodott berendezést a szakemberek kicserélték, így tegnap óta már újra működik.

Békés artézi kút“Örülök, hogy sikerült orvosolni a problémát, és a lakosok újra használhatják a kutat. Emellett megkezdtük a kút körüli világítás kialakításának előkészítését és a környezetbe illő hulladékgyűjtőt is kihelyezünk” – tette hozzá Polgár Zoltán.