Több mint 10 milliárd forint értékben fizettek tavaly a szálláshelyeken az üdülési csekkel és a Pihenőkártyával. Ez kevesebb mint a fele a két évvel ezelőttinek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítése szerint a tavalyi év végén összesen 1583 szálláshelyen fogadták el – az azóta megszűnt – üdülési csekket. Az előbbit váltó SZÉP Kártyával pedig összesen 1409 helyen lehetett kiegyenlíteni a szállással kapcsolatos költségeket.

A béren kívüli juttatásoknak hagyományosan jelentős szerepük van a belföldi turizmusban. 2009-ben még 25,4 milliárd, 2010-ben 28,9 milliárd forint értékben fizettek az üdülési csekkel a szálláshelyeken. A tavalyi év ebből a szempontból nem sikerült valami jól, hiszen a kifutó üdülési csekk már nem, a felfutóban lévő Széchenyi Pihenő Kártya pedig még nem generált túl nagy forgalmat.

szep2

A KSH összesítése szerint 2012-ben csak 12,6 milliárd forint értékben fizettek a szálláshelyeken üdülési csekkel, vagy Széchenyi Pihenő Kártyával. Persze mindehhez hozzátartozik, hogy amíg 2009-ben kétmillió munkavállaló kapott üdülési csekket, addig SZÉP Kártyával rendelkezők száma még nem érte el a 800 ezret.

Arról, hogy melyik termálfürdőben fogadják el belépőjegy vásárlása esetén a SZÉP Kártyát, ezen a linken tájékozódhat.