• A héten indul a szovátai Medve-tó 2024-es strandszezonja.

  • A belépőjegyek árai továbbra sem drágák, pedig egy nagyon különleges tóról van szó.

A népszerű erdélyi üdülőhely Szováta a sós vizű tavairól ismert. A kisebbik szovátai tó, a Mogyorósi strandja már nyitva van, a hét minden napján 9 és 17 óra között várják a fürdőzőket. Azonban már nem kell sokat várni a híres Medve-tó nyitására sem. Mint a sóstó strandját üzemeltető Ensana szállodalánctól megtudtuk, 2024. június 21-én, azaz most pénteken nyitnak.

Elvégezték a szezon előtt megszokott karbantartási munkákat, kijavították a télen keletkezett hibákat a strandon. A szálláshelyet illetően pedig a Sovata szállóban zajlanak komolyabb felújítási munkák. Megújul a szálloda teljes recepció tere, illetve az étterem előtere is. A felújítási munkálatok augusztus végéig tartanak, ami nem befolyásolja az étterem, a wellness részleg, illetve a gyógyászat szolgáltatásait – ebben az időszakban is a megszokott formában üzemelnek.

A Medve-tóra visszatérve: idén egy felnőtt belépőjegy 50 lejbe, a gyermekjegy 40 lejbe kerül. (Ez a jelenlegi árfolyamon nagyjából 3900 és 3200 forintot jelent). A strand a hét minden napján 10 és 18 óra között tart nyitva, de 13 és 15 óra között fürdőzési szünet van érvényben.

A napi kétórás szünet a tó regenerálódása miatt szükséges. A tavat ugyanis nem termálforrások táplálják, hanem az úgynevezett heliotermikus jelenség miatt válik nyaranta kellemesen meleggé a víz hőfoka. A Medve-tó vize erősen sós, de a hegyi patak és a csapadék révén érkező édesvíz ezt felülről lényegében „leszigeteli”. Emiatt a napsugárzás hatására felmelegedő sós víztömeg nem tud gyorsan lehűlni. Így fordulhat elő az a furcsa jelenség is, hogy a tó vize 1,5-2 méteren jóval melegebb, mint a felszínen.

Szováta, a Medve-tó strandja

A Medve-tó sós vize és iszapja is gyógyhatással rendelkezik, a közeli szállodákban számos kezelés áll a vendégek rendelkezésére. Az iszappal és a vízzel végzett kúrák főként a mozgásszervi betegségek, egyes bőrproblémák, valamint nőgyógyászati betegségek esetén lehetnek hatásosak.