• Hamarosan megnyitják Szovátán a Medve-tó strandját, a Mogyorósi-tóban pedig már május vége óta lehet fürdeni.

  • Mindkét sós vizű tó egész kedvező jegyárak ellenében látogatható.

Erdély népszerű üdülőhelyén, Szovátán általában június második felében nyitják meg a Medve-tó strandját. Idén sem lesz ez másként, a tavat üzemeltető Ensana szállodalánctól megtudtuk, hogy 2023-ban június 23-án, pénteken tervezik a tó strandjának nyitását. A kisebb Mogyorosi-tó strandját pedig már május 26-án birtokba vehették a fürdőzők.

A szezon előtt mindkét tónál elvégezték az ilyenkor szükséges karbantartási munkálatokat. Ezen felül a Mogyorósi-tó strandján a napozórészt teljesen felújították. A Medve-tónál pedig újraépítették a mozgássérült közlekedőt, felújították a napozóhelyeket, a lépcsőket, a vízben található gyerekkosarakat és a főbejárati lépcsőt. Az Ensana szállodái közül a Sovata Health Spa Hotel esetében májusban átadták a teljesen felújított első és második emeletet. Ez azt jelenti, hogy a szálloda már kizárólag felújított szobákkal várja a vendégeket.

Ami a belépőjegyek árait illeti, idén a Medve-tónál egy felnőtt jegy 45 lejbe, a gyermek belépő 35 lejbe kerül (jelenlegi árfolyamon ez körülbelül 3300 forintot és 2600 forintot jelent). A Mogyorósi-tó strandjának belépői kicsit olcsóbbak: a felnőtt jegyért 35 lejt, a gyermek belépőért 25 lejt kérnek (átszámítva nagyjából 2600 és 1800 forintot).

Nincs változás abban, hogy a Medve-tónál napközben 13 és 15 óra között szünetet tartanak, illetve az Ensana szállodák vendégei továbbra is ingyenes belépőt kapnak a strandokra.

Medve-tó Szováta

A Medve-tó különlegességét az adja, hogy nem termálforrások táplálják, hanem a heliotermikus jelenség miatt melegszik fel nyáron a tó vize. Az erősen sós vizű tavat a csapadék és a hegyi patak révén érkező édesvíz felülről lényegében „leszigeteli”. Emiatt a napsütés által felmelegedő sós víztömeg nem tud könnyen lehűlni. Így fordulhat elő, hogy egy átlagos nyári napon a víz felszíne 28 Celsius-fokos, de két méteres mélységben akár közel 40 Celsius-fokot is elérhet a hőmérséklete.

A heliotermia miatt szükséges délben pihentetni a tavat, a fürdőzők ugyanis megbontják ezt a jelenséget. A tófürdő sós vize és iszapja egyébként gyógyhatással rendelkezik és a közeli szállodákban számos gyógyászati kezelés is elérhető.

Medve-tó Szováta