• A pulzusszám érzékeny mutatója szervezetünk fizikai terhelésének.

  • Mi a helyzet akkor, ha teljes nyugalmi állapotban jelentkezik a magas pulzus?

Amikor testedzést végzünk, stresszhelyzetbe kerülünk, vagy akár izgatottak leszünk, akkor pulzusunk ritmusa felgyorsul. Felnőtteknél általában normálisnak tekintjük, ha a pulzusuk 50-60 és 100/perc közötti, azonban gyermekeknél ez az érték akár magasabb is lehet. Terhelés alatt akár 200/perc is mérhető. Amennyiben azonban rendszeresen nyugalmi állapotban 100/perc feletti értéket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, hiszen ennek számos egészségügyi probléma lehet az oka: például pajzsmirigy-rendellenesség, szívizombetegség, láz vagy tüdőbetegség.

Amennyiben tehát az egy perc alatt mért pulzusszámunk túl magas vagy hosszú ideig fennáll ez az állapot, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. Ez kiemelten fontos, mivel a gyors pulzust a beteg gyakran nem észleli, így a kóros állapotot gyakran csak előrehaladott szakaszban diagnosztizálják.

Amennyiben a pulzusunk mérésekor magasabb vagy alacsonyabb értékeket tapasztalunk, ne essünk azonnal pánikba, mivel előfordulhat, hogy az adatok értelmezése nem pontos. A szakorvos egyszerűen meghatározhatja egy EKG-vizsgálat segítségével, hogy komoly probléma áll-e fenn, vagy csak átmeneti állapotról van-e szó. Amikor indokolt, egy kisebb eszközt is csatlakoztathatnak a mellkasra rögzített tapaszokhoz, amely 24 órán keresztül rögzíti az EKG jeleket (ez az úgynevezett Holter-monitorozás).

Lehetséges, hogy olyan problémáról van szó, amely az ingerületvezetés vagy -képzés zavarából fakad, és elektrofiziológiai vizsgálatra lehet szükség. Az ilyen vizsgálat elősegítheti a hirtelen halál megelőzését, és végül olyan beavatkozáshoz vagy pacemaker beültetéshez vezethet, amely megszünteti a ritmuszavar okozta eltérést.

További okok a magas pulzusszám mögött

A pajzsmirigy túlműködése esetén magas pulzusszám tapasztalható, ami nemcsak terhelés alatt, hanem nyugalmi állapotban is jelentkezik. Szívritmuszavar is gyakori jelenség lehet: idősebb betegeknél gyakran csak ez az egyetlen tünet utal a pajzsmirigy túlműködésére. Az emelkedett vérnyomás is gyakran előfordul ilyenkor. A pajzsmirigy alulműködésekor a pulzusszám csökken, és a vérnyomás is gyakran magasabb lehet. Súlyos alulműködés esetén szintén előfordulhat szívritmuszavar.

Amikor éjszaka arra ébredünk, hogy a szívünk gyorsan ver anélkül, hogy felzaklatnánk magunkat, ajánlatos orvoshoz fordulni. Az „rohanó” szívverés lehet az ösztrogénhiány jele is. A szív kihagyásával, alvásproblémákkal, verejtékezéssel, lehangolt hangulattal, idegességgel és száraz bőrrel együtt a klimaktérium (változókor) tipikus tünetei közé tartozik.

A pánikbetegség olyan kóros állapot, amely szorongással jár együtt és rohamokban nyilvánul meg. Az emberek körülbelül 20 százaléka életében legalább egyszer átéli ezt a jelenséget, azonban szerencsére csak 2-3 százaléknál válik krónikus állapottá. A jellegzetes testi tünetek között említhető a heves szívdobogás, légszomj, zsibbadás, remegés, és az irreális félelmek.

pulzus mérése a kézen

Nyugtató, stresszoldó hatású gyógyvízzel rendelkező termálfürdőkről ide kattintva olvashat.