• Mikor nem elégségesek a különféle házi praktikák a napégés kezelésére?

  • Összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy súlyosabb napégést szenvedtünk, és orvoshoz kell fordulnunk.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a késő tavasztól kora őszig érdemes csínján bánni a napon való tartózkodással, különösen a déli órákban. Ugyanakkor időnként egy gondtalan strandolás vagy fürdőzés során elfelejthetjük ezt, ami napégéshez vezethet.

A rendszeresen a szabadtéri medencéket választó fürdőzők bőre általában már tavasszal, nyár elején alkalmazkodik a napsugárzáshoz. Ők nehezebben szenvednek napégést. Azonban sokan vannak, akiknek kimaradt a tavaszi, vagy nyár elejei fürdőzés és az külön kockázatot jelent, ha most találkozik a bőrük először erősebb napsugárzással.

Mik a napégés jelei? A leégés után körülbelül hat órával megjelenik a kipirosodás az érintett bőrfelületen, majd néhány nappal később a bőr elkezd hámlani. Még az enyhébb esetek is kihathatnak a bőr állapotára, de ezek általában néhány kellemetlen nap után elmúlnak. A tünetek enyhítésére számos házi praktika ismert, a tejfölös bekenéstől kezdve a paradicsomkarikákig bezárólag. Bőrgyógyászok szerint azonban ezeket érdemes inkább elkerülni. A kellemetlenség enyhítésére hatékonyak a hideg vizes zuhanyok, borogatások és hidratáló, hűsítő hatású krémek. Emellett olyan vény nélkül kapható, bőrnyugtató termékek is segíthetnek, mint az Irix vagy a Panthenol spray.

napégés napozástól

Hogyan lehet felismerni, ha a helyzet súlyosabb? Már önmagában beszédes jel, hogy a bőrpirosodás milyen gyorsan jelentkezik a napégés után. Mint korábban említettük, ez általában nagyjából hat órával később kezdődik. Ha azonban sokkal gyorsabban, azonnal vagy egy-két órán belül, akkor ez már komolyabb égési sérülésre utalhat.

Napégés után akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha a tünetek három-négy nap után sem enyhülnek, esetleg rosszabbodnak. Hasonlóképpen, orvosi segítséget érdemes kérni, ha magas láz, erős fájdalom, fejfájás, szédülés vagy hányás jelentkezik. Emellett, ha a bőr nagy területen felhólyagosodik, akkor szintén ajánlott orvosi konzultáció.

Az orvosok ilyen esetekben hatékonyabb gyulladáscsökkentő készítményeket tudnak felírni. Azonban a legjobb mégis az, ha magát a napégést megelőzzük. Különösen ügyeljünk arra, hogy óvatosak legyünk, ha világos és leégésre hajlamos a bőrünk, illetve ha az idei szezonban még nem voltunk sok időt a napon.

Itt talál a termálfürdőkkel kapcsolatos híreket, érdességeket.