• 2014-ben rengeteg osztrák látogatott Magyarországra.
  • Hoztak magukkal 120 milliárd forintot is.
  • A gyógyfürdők számára viszont hosszabb távon fejtörést okozhat, hogy mindezeken belül csökken az idősebb, gyógykúrára érkező osztrákok aránya.

Tavaly 816 ezer vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon az osztrák turisták, ami kiugróan jó eredménynek számít. A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének elemzése szerint ezzel lakosságszám-arányosan Ausztria a legjelentősebb partnerországunk, hiszen minden tizedik osztrák állampolgárra jut 1 magyar vendégéjszaka.

Jó hír az idei évre nézve, hogy nem lankad az osztrákok utazási kedve. Egy felmérés szerint tíz megkérdezettből kilencen idén is terveznek külföldi üdülést, ráadásul a tavalyinál 30 százalékkal többet költenének az utazásaikra. Az osztrák látogatók éves szinten 120 milliárd forintot költöttek Magyarországon, aminek több mint a kétharmada turisztikai célú kiadás volt. Ez azt jelenti, hogy az osztrák vendégek napi 80 millió forinttal járultak hozzá a magyar költségvetéshez. A kiadásaik közel fele pedig az egészségturizmushoz kapcsolódott.

A Magyar Turizmus Zrt. pozitívumként említi, de a gyógyfürdők szempontjából nem feltétlenül örömteli trend, hogy átalakulóban van az osztrák vendégkör összetétele. Ez azt jelenti, hogy az idősebb, gyógykúrára érkező vendégek helyett egyre több fiatal osztrák érkezik, méghozzá valamilyen kulturális esemény kapcsán, vagy éppen városlátogatásra. Az mondjuk viszont jó hír, hogy azért nem egy gyors folyamatról van szó.