• Vasárnaptól kezdődően az év végéig szabad az átjárás a SZÉP-kártya egyes alszámlái között.

  • Így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik SZÉP-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért.

A vasárnap hatályba lépő változás nagy könnyebbséget jelent a felhasználóknak, hiszen a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható. A járványhelyzet alatt eddig nem használt szálláshely, vagy a szabadidő zsebből mától már lehet vendéglátásra is költeni.

A 2020. április 22-től 2021. június 30-ig tartó több mint egy éves időszakban a megfelezték a SZÉP-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta már csak 15 százalék. Amennyiben pedig a kormány elfogadja a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatát, akkor az adómérték nem változna július 1-jétől az év végéig.

Az adókönnyítés fél évvel történő meghosszabbítása idén, az év elejétől számítva 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél. A turizmusra költhető rekreációs keretösszeg 450 ezer forintról a koronavírus-válság időszakában – 2021. június 30-ig – 800 ezer forintra nőtt, amelyből SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható.

A fokozatos újranyitás következő állomásánál, amint négymillióan lesznek beoltva, a védettségi igazolvánnyal számos turisztikai szolgáltatás válik elérhetővé, így a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő-, uszodabérlet is vásárolható, vagy a szállásdíj is kiegyenlíthető.

A SZÉP-kártya zsebei közti átjárhatóság gyakorlatilag egy “kettő az egyben” intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is. A vendéglátással foglalkozó cégek forgalma ugyanis 2020 márciusa és 2021 februárja között több mint 30 százalékkal csökkent.

(MTI)